Ministarstvo javnih radova organiziralo "Dan stanogradnje"

U OKVIRU Sajma graditeljstva koji se održava na Zagrebačkom velesajmu Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva organiziralo je danas manifestaciju "Dan stanogradnje" na kojoj građani mogu dobiti informacije o vladinom programu društveno poticane stanogradnje (POS-u).

Zakon o POS-u usvojen je 19. prosinca 2001., a Varaždin, Slavonski Brod, Osijek i Rijeka bili su prvi koji su krenuli u gradnju stanova po tom programu.

Prema podacima ministarstva do sada ih je izgrađeno 200, rekla je pomoćnica ministra javnih radova Alenka Košiša Čičin-Šain.

Po POS programu stanovi se mogu kupiti na kredit od 30 godina, s godišnjom kamatom od četiri posto, bez jamaca i hipoteke, s 15 posto učešća.

U Hrvatskoj se u 89 gradova i općina na 120 lokacija gradi 1756 POS stanova, a u pripremi je gradnja 3.344, rekla je Košiša Čičin-Šain.

U Zagrebu se POS stanovi grade u Španskom (87 stanova) i u Oporovečkoj (63 stana).

Uskoro bi gradnja 342 stana trebala početi i na Vrbanima. Za tu lokaciju Grad Zagreb kasni s projektima infrastrukture.

Za jesen se planira graditi 3.000 stanova na farmi u Sesvetama te oko 1.200 stanova u Španskom. Do kraja godine ili početkom iduće trebala bi početi gradnja 800 stanova u Stupniku.

Iako se tek nedavno, krajem prošle godine, priključio POS-u u Splitu se u rujnu planira gradnja 522 stana, navela je Alenka Košiša Čičin-Šain.

(Hina) bma sšh

Pročitajte više