Ministarstvo pokrenulo internetsku raspravu o udžbenicima i ocjenjivanju

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa danas je na svojoj internetskoj stranici pokrenulo javnu raspravu u povodu izradbe novog Zakona o udžbenicima i Pravilnika o ocjenjivanju učenika u osnovnoj i srednjoj školi. L

Ministarstvo ističe na svojoj internetskoj stranici kako namjerava izraditi novi Pravilnik o ocjenjivanju, zbog čestih i opravdanih pritužaba na dio odredaba tog pravilnika. Drži da postojeći Zakon o udžbenicima omogućuje velik broj paralelnih udžbenika kojima je vijek trajanja samo godinu dana. Takvi su udžbenici preskupi i s pravom uznemiruju djecu i roditelje, poručuju iz Ministarstva.

Koliko udžbenika treba biti po predmetu i koliko trebaju trajati udžbenici pitanja su na koja u Ministarstvu očekuju odgovore javnosti kroz javnu raspravu. Također, pozivaju i na iznošenje mišljenja o načinu ocjenjivanja u školama.

Ministarstvo je sličnu raspravu pokrenulo nedavno o školskim praznicima te početku i završetku školske godine. Prijedlozi će se razmotriti, kako se navodi, prigodom izradbe školskoga kalendara za 2005./2006.

Nezadovoljstvo postojećim kalendarom izrazila je i Sveučilišna organizacija HSS-a Zagreb, ocijenivši ga lošim i neodrživim. Zatražili su vraćanje staroga školskog kalendara i praznika u jednom dijelu.

(Hina) xmb ymc

Pročitajte više