Ministarstvo pravosuđa i HND razmatraju moguću dekriminalizaciju klevete

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić razgovarali su danas o zakonskom reguliranju novinarske klevete i njezinoj mogućoj dekriminalizaciji.

Kad je o novinarskoj kleveti riječ, HND traži da se u Kaznenom zakonu pronađe prihvatljivije rješenje od sadašnjeg, odnosno da se kleveta dekriminalizira ili da i dalje ostane u Kaznenom zakonu ali uz ukidanje zatvorske kazne, rekao je Lučić Hini nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđa.

Nakon konferencije o dekriminalizaciji klevete u organizaciji Svjetske novinarske federacije HND se opredijelio za rješenja Francuske i Bugarske, gdje je kleveta ostala u Kaznenom zakonu ali bez zatvorske kazne, kazao je Lučić. Podsjetio je da sve udruge i organizacije koje se bave slobodom medija, a nedavno i OESS inzistiraju na tome da se promjeni sadašnje rješenje u hrvatskom zakonodavstvu.

Iz Ministarstva pravosuđa je nakon sastanka priopćeno da će se kroz stručnu raspravu razmotriti kaznena politiku u odnosu na kazneno djelo klevete te da će radna skupina predstavnika Ministarstva, sudova, državnog odvjetništva i HND-a razmotriti pitanje dekriminalizacije klevete.

U Ministarstvu napominju da se već posljednjim izmjenama Kaznenog zakona iz 2004. znatno ublažila kaznena politika u odnosu na kazneno djelo klevete jer je brisana odredba o odgovornosti glavnog urednika za klevetu koju počini novinar i jer je na tužitelja prebačen teret dokazivanja o postojanju namjere novinara da nekoga okleveta. Naime, bez te namjere nema ni kaznenog djela.

Pročitajte više