Ministarstvo zdravstva se predomislilo: PET/CT uređaj mora biti barem u jednoj bolnici 1. kategorije

JUČER je u Ministarstvu zdravstva i socijale skrbi održan sastanak Povjerenstva Ministarstva na temu obavljanja dijagnostičke pretrage PET/CT na području Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Povjerenstvo je izvršilo uvid u dijagnoze pacijenata kod kojih je proveden PET/CT od 2007. godine do danas, a koje je dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te je zaključilo kako se u daleko najvećem broju radi o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga i indicirana.

Nadalje, Povjerenstvo je zaključilo da će u roku od dva tjedna Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu, te Hrvatsko društvo radiologa revidirati dosadašnje smjernice Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu za korištenje PET/CT-a. Iste smjernice će biti dostavljene Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Stav je Povjerenstva da bi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebao nakon toga implementirati navedene smjernice te plaćati pretrage samo ukoliko su napravljene u skladu sa smjernicama. U protivnom, odobrenje za pretragu treba donijeti posebno povjerenstvo. Temeljem revidiranih smjernica procijenit će se približno broj bolesnika kandidata za PET/ CT na godišnjoj razini u Republici Hrvatskoj. Danas je Povjerenstvo mišljenja da bi se taj broj mogao uklopiti u 1.000/milijun stanovnika. Ipak, Povjerenstvo je mišljenja da bi smjernice trebale biti te koje bi definirale konačno pravo bolesnika na pretragu.

Povjerenstvo je mišljenja da bi najsofisticiranija dijagnostička i ina medicinska oprema morala biti instalirana u bolnice I. kategorije. Na taj način će se osigurati optimalan razvoj akademske, kliničke i znanstvene medicine.

Slijedeći gore navedeno, Povjerenstvo je mišljenja da PET/CT kao pretraga mora biti bar u jednoj od gore navedenih institucija."

Pročitajte više