Ministri vanjskih poslova unije bez napretka oko nacrta ustava

MINISTRA vanjskih poslova EU u ponedjeljak su na neslužbenom sastanku u Bruxellesu postigli jedva vidljiv napredak u pregovorima o nacrtu novog europskog ustava iako im rok za usuglašavanje istječe potkraj prosinca ove godine.

Iz diplomatskih se izvora doznaje da su ministri ostali čvrsti u svojim stajalištima u obrani nacionalnih interesa, s gotovo nikakvim znacima konsenzusa na pitanjima o kojima se raspravljalo u ponedjeljak: reduciranje upotrebe nacionalnog veta, organizaciji sastanaka Vijeća ministara i ekonomskim pitanjima.

Veće zemlje Unije, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju zahtijevaju smanjenje Europske komisije na samo 15 povjereništava. Ministri se nalaze pod pritiskom da pojednostave proces odlučivanja u Uniji. Predsjednik EK Romano Prodi opetovano upozorava da će nakon proširenja Unije mogućnost stavljanja veta potpuno blokirati rad EU.

Međutim, Britanija se ne pristaje odreći prava na veto u područjima porezne, obrambene i vanjske politike. Njemačka se, pak, ne odriče veta u pitanjima imigracije i azila.

Sporazum o ustanovljenju prvog dugoročnog predsjednika koji će predsjedati sastancima na vrhu Unije nije sporan, ali ministri se ne mogu dogovoriti hoće li tim sastancima predsjedati jedna osoba, jedna zemlja ili nešto poput "kolektivnog predsjedništva".

Talijansko predsjedništvo Unijom odlučilo je ubrzati pregovore o ustavnim nacrtima, pa će premijer Silvio Berlusconi održati bilateralne konzultacije s ostalim čelnicima Unije prije službenog sastanka ministara vanjskih poslova potkraj studenoga u Napulju.

Pročitajte više