MINISTRI VANJSKIH POSLOVA VE OKUPLJENI U STRASBOURGU

Ministri vanjskih poslova zemlja članica Vijeća Europe okupili su se u srijedu navečer u Strasbourgu uoči sutrašnjeg 112. zasjedanja ministarskog odbora organizacije Vijeća Europe (VE) na kojem će raspravljati o budućoj ulozi te organizacije u Europi bez podjele i osiguravanju učinkovitosti Europskog suda za ljudska prava. L

Šefovi diplomacija Vijeća Europe, među kojima je i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, u srijedu navečer su se neformalno sastali u rezidenciji glavnog tajnika VE - Waltera Schwimmera kako bi razgovarali o poslijeratnoj obnovi Iraka i njezinim implikacijama na međunarodnu zajednicu.

Na sastanku sudjeluje i zamjenica glavnog tajnika UN-a Louise Frechette i generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Brunson McKinley.

Uz raspravu o budućoj ulozi VE o tzv. široj Europi ministri će se u četvrtak osvrnuti i na prijedloge za održavanje trećeg sastanka na vrhu VE za čijeg su se domaćina već ponudile Poljska i Rumunjska, a kao mogući termini održavanja spominju se 2004. ili 2005. godina.

Hrvatska će podržati inicijativu za održavanje summita VE, saznaje se iz izvora hrvatskog izaslanstva. Picula će također iznijeti hrvatska stajališta o ulozi VE u budućoj Europi bez granica i održavanju summita, te o reformi Europskog suda za ljudska prava te načelno podržati predloženu reformu tog suda, koja treba osigurati njegovu dugoročnu učinkovitost.

Članovi Ministarskog odbora VE također će raspravljati o aktivnostima Vijeća u borbi protiv trgovine ljudima, promicanju slobodnog kretanja ljudi u proširenoj Europi i borbi protiv terorizma.

Skupom će predsjedavati malteški ministar vanjskih poslova Joseph Borg, a na njegovom završetku predsjednički mandat za idućih šest mjeseci preuzet će njegov kolega iz Moldove Nikolaje Dudau.

Vijeće Europe najstarija je europska politička organizacija osnovana 1949. a glavni cilj joj je promicanje parlamentarne demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u državama članicama.

(Hina) dh nab

Pročitajte više