Ministrica pravosuđa otvorila stručno savjetovanje o etažiranju

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt otvorila je danas na Zagrebačkom velesajmu stručno savjetovanje o etažiranju, u organizaciji Hrvatskog društva sudskih vještaka.

Ističući važnost reforme zemljišnih knjiga, ministrica je od okupljenih stručnjaka zatražila podršku radu stručne skupine Ministarstva koja bi, do ožujka iduće godine, trebala iznaći rješenja za skraćenje postupka uknjižbe stanova i poslovnih prostora.

Najavila je da će radna skupina iznaći rješenja kojima će se postupak upisa skratiti dvostruko. Upozorila je da upis zgrada u Hrvatskoj sada traje prosječno 165 dana. Navela je i da kroz zagrebačku gruntovnicu dnevno prođe tisuću građana dok kroz gruntovnice u zapadnoeuropskim državama prođe u prosjeku 30 ljudi.

Za upis zgrade potrebno je sakupiti niz dokumenata, koji su često nedostupni, a postupak je toliko složen da se može reći da je gotovo neprovediv, kazala je Škare-Ožbolt.

"Ministarstvo smatra da ima mjesta da se oslobodi građane prilaganja raznih isprava, a da se ipak sačuva pravna sigurnost", istaknula je. Objasnila je da vlasnici stanova i poslovnih prostora, izgrađenih prije donošenja Zakona o vlasništvu 1997., ubuduće ne bi trebali nabavljati svu dokumentaciju.

"Nema sumnje da će biti i neslaganja i otpora prema takvom rješenju, ali nitko nema prava građanima uskratiti pravo na brži postupak uknjižbe, bez obzira koliko će dodatnog angažmana i kompromisa to zahtijevati", rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt na otvaranju stručnog seminara.

Pročitajte više