Mještani naoružani mačetama pljačkaju izbjeglički centar u Papui Novoj Gvineji

Foto: FAH

LOKALNI stanovnici na otoku Manusu počeli su pljačkati prihvatni izbjeglički centar nakon što je osoblje napustilo centar, rekli su stanovnici i izbjeglice koji odbijaju napustiti centar.

Jutros su neki lokalni stanovnici ušli u centar i uzimali stvari. Izbjeglice su morali zaključati vrata radi sigurnosti. Nekoliko stanovnika još uvijek je vani i pokušavaju ući", rekao je iranski izbjeglica Behrouz Boochani.

Uzimaju sve što stignu

Veći broj ljudi naoružanih štapovima i mačetama ušao je kroz glavna vrata i počeo pljačkati uzimajući sve što su stigli, rekao je drugi izbjeglica koji je želio ostati neimenovan.

Bivši parlamentarac Ron Knight napisao je na Twitteru da su centar opljačkali mještani i nezaposleni radnici.  

Izbjeglice su u međuvremenu podnijele tužbu protiv zatvaranja centra, tvrdeći da se krše njihova ljudska prava jer će ostati bez vode, struje i sigurnosti.

Zabarikadirani azilanti


Oko 600 tražitelja azila zabarikadiralo se u kampu bojeći se za sigurnost ako ih se prebaci u privremeni smještaj među stanovnike Manusa.

Australija drži tražitelje azila u centrima na otoku Manusu koji pripada Papui Novoj Gvineju i u maloj otočnoj državi Nauru. Centar na Manusu trebao bi se zatvoriti u utorak nakon što ga je sud Papue ocijenio neustavnim.

Prema kontroverznoj politici, Australija odbija primiti svakoga tko u zemlju pokušava ilegalno ući čamcima. Takve osobe presreće i zadržava u kampovima na Nauruu i Manusu.

Pročitajte više