MMF upozorava: Nezaposlenost će i dalje rasti!

IZVRŠNI direktor MMF-a najavio je da će oporavak svjetskog gospodarstva od najteže krize nakon Drugog svjetskog rata biti spor, a vlade ne bi trebale povlačiti poticajne mjere. Prema riječima Dominiquea Strauss-Kahna, poticajne mjere se mogu povući tek kad se stanje ne stabilizira, a nezaposlenost počne padati. Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda je naglasio da ga brinu socijalni i gospodarski troškovi visoke nezaposlenosti koja neće popustiti ni nakon stabilizacije financijskih tržišta i gospodarskih aktivnosti.

Ipak, Strauss-Kahn je izjavio da bi vlade već sad trebale pripremiti izlazne strategije kako bi na vrijeme za njih pridobile podršku javnosti, te da bi mogle brzo reagirati kad za to bude pravi trenutak, prenosi Telegraph.

"Privatni sektor mora podržati oporavak i preuzeti dirigentsku palicu od javnog sektora, te pronaći nove izvore rasta", navodi izvršni direktor MMF-a. Pojačanom fleksibilnošću tržišta rada i oštrijom konkurencijom mora se povećati produktivnost. Na kraju, STrauss-Kahn je pozvao zakonodavce da ostanu fokusirani na plan suzbijanja krize, koji uključuje sveobuhvatnu analizu stanja u bankovnom sustavu i programe čišćenja bankovnih bilanci od 'loše' imovine.

Pročitajte više