Moćni saudijski prijestolonasljednik nazvao Tursku dijelom "trokuta zla"

Screenshot: YouTube

MOĆNI prestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, Tursku je nazvao dijelom "trokuta zla" uz Iran i tvrdolinijaške islamističke grupe, prenosi u srijedu egipatski list Al-Shorouk.

Bin Salman je Tursku optužio da pokušava ponovno uspostaviti Islamski kalifat koji je ukinut prije gotovo jednog stoljeća kad je propalo Osmansko carstvo.

Njegovi komentari odraz su duboke sumnje Saudijske Arabije u predsjednika Tayyipa Erdogana, čija vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) korijene vuče iz islamske politike, a u razmiricama sa Saudijskom Arabijom saveznici su joj Katar i još neke zaljevske države.

Turska surađuje i s Iranom, velikim bliskoistočnim suparnikom Saudijske Arabije na Bliskome istoku, u posljednjih nekoliko mjeseci nastojeći smanjiti sukobe na sjeveru Sirije. Prošle su godine posjete izmijenili iranski i turski vojni čelnici.

Al Shorouk prenosi da je princ Mohammed kazao kako "suvremeni trokut zla čine Iran, Turska i vjerske ekstremističke grupe".

Princ je dao intervju za egipatski list tijekom posjeta Kairu, ujedno i njegova prvog putovanja u inozemstvo nakon što je prošle godine postao prijestolonasljednik.

Kazao je i da bi razmirice s Katarom mogle dugo potrajati. Usporedio ih je s embargom što ih je Kubi prije 60 godina uveo SAD, no umanjio je njihov utjecaj, kazavši kako je taj zaljevski emirat "manji od bilo koje kairske ulice".

Pročitajte više