Moskva odbacuje bilo kakve pregovore s Mashadovom

Moskva je isključila u ponedjeljak mogućnost bilo kakvih razgovora s čelnikom čečenskih separatista Aslanom Mashadovom, koji je prošlog tjedna proglasio primirje i pozvao na pregovore, javljaju svjetski mediji.

"To su ljudi s kojima ne možemo voditi pregovore. Mashadov ne kontrolira situaciju i što je još važnije, on je terorist. Niti jedna zemlja u svijetu nije spremna pregovarati s teroristima", izjavio je za France Presse glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Mashadov je rekao u intervjuu za ruske novine Kommersat objavljenom u ponedjeljak da je već pripremio odluku o imenovanju izaslanstva za kontakte s ruskom stranom. "Vođom izaslanstva imenovan je ministar zdravstva Umar Hambiev, koji je moj glavni predstavnik u stranim zemljama".

Prema njegovim riječima, u slučaju da poziv na pregovore bude odbačen rat će trajati još dugo i njegova strana skida sa sebe odgovornost za daljnje krvoproliće.

On je rekao da jednostrano primirje koje je proglasio predstavlja "gestu dobre volje, pokušaj da se pokaže privrženost miru".

On smatra da procesi koji se sada odvijaju na Kavkazu vode u katastrofu. "U toj situaciji smatram svojom dužnošću poduzeti sve što je moguće kako bi odagnao stvarnu prijetnju svojem narodu i svim narodima Rusije i Kavkaza".

Mashadov je izrazio uvjerenost da politička volja predsjednika Rusije i Čečenije može zaustaviti taj krvavi rat i rekao je da je stoga njegov poziv upućen predsjedniku Vladimiru Putinu.

Međutim, čečenske vlasti nazivaju primirje "blefom i provokacijom".

Čečenski predsjednik Alu Alhanov izjavio je u ponedjeljak da Mashadov ima samo jednu opciju - predati se, javio je Interfax.

U međuvremenu je Interfax dobio informaciju iz regionalnog stožera za protuterorističke operacije na sjevernom Kavkazu da se skupina stranih plaćenika sprema ući u Čečeniju. Navodno se radi o 30 do 40 plaćenika.

(Hina) xkga ysb

Pročitajte više