Moskvu nadvio najgori oblak smoga dosad



ZAGUŠLJIVI smog uzrokovan požarima diljem zemlje danas se ponovno spustio cijeli glavni grad Rusije, prizemljivši letove i obavivši Crveni trg gustom maglom, te usto uzrokujući zdravstvene probleme stanovnicima.

Turisti su morali na lica staviti maske kako bi se uopće mogli kretati trgom, i usto pokušavali uslikati jedva vidljiv Kremlj. Zagađenje u zraku je četiri puta veće od normalnih razina, što je najgore zračno zagađenje ikad izmjereno u Moskvi.

Veliki problemi

Deseci letova su otkazani ili prebačeni sa aerodroma Domodedovo i Vnukovo, jer je vidljivost na pistama bila samo 200 metara. Svi letovi koji dolaze u Moskvu ili na susjedne aerodrome mogli su izabrati druge lokacije. Neki su odlučili sletjeti u Sankt Petersburgu, ili u Kazan, 640 i 800 kilometara dalje od Moskve.

Do kasnog popodneva se situacija malo popravila, pa su svi aerodromi ponovno počeli primati letove.

Vidljivost u glavnom gradu je smanjena na svega nekoliko metara zbog smoga, koji izaziva kašalj. Zbog nedostatka vjetra bi smog mogao ostati u glavnom gradu još nekoliko dana, a zdravstvene službe upozoravaju sve koji moraju izlaziti van da obavezno nose zaštitne maske. Stotine su morale primiti liječničku pomoć.

Preko 500 požara

Preko 500 požara i dalje bukti u Rusiji, uglavnom u zapadnom dijelu. Temperature su rekordno visoke, a samo u regiji Moskve gori 31 šuma i 15 tresetišta. Dosad je poginulo najmanje 52 ljudi, a uništeno 2000 domova. Vlada je priznala da 10.000 vatrogasaca koji se bore s požarima nisu dovoljni.

Kako bi spriječili daljnju štetu, vojnici miču eksplozive iz vojnih baza koje bi mogao zahvatiti požar, a vojska je u pomoć vatrogascima u glavnom nuklearnom postrojenju u Sarovu poslala zrakoplove, helikoptere, pa čak i nekoliko robota. Prošli je tjedan požar načinio ogromnu štetu u ruskoj pomorskoj bazi blizu Moskve.

Sljedeći tjedan bi u Moskvi temperature trebale biti oko 38 stupnjeva. Uobičajena ljetna temperatura je oko 23 stupnja.

Pročitajte više