Može li starenje svjetskog stanovništva spasiti Zemlju od globalnog zatopljenja?

DEMOGRAFI su ustanovili kako se starenjem stanovništva smanjuje njihov udio u ispuštanju ugljičnog dioksida u okoliš pa se bi se moglo zaključiti kako starija svjetska populacija vodi do spašavanja Zemlje od globalnog zatopljenja.

"Očekujemo da će zbog starenja stanovništva u dužem periodu doći do smanjenja emisija ugljičnog dioksida", kazao je znanstvenik sa njemačkog Instituta za demografska istraživanja Max Planck, Emilio Zagheni. U toj studiji se ustanovilo kako se dolaskom do godina za mirovinu smanjuje individualni udio u količini štetnih plinova koja se izbacuju u atmosferu.

Studija proučavala samo Amerikance

"Ova studija je samo za SAD, no isti trend se očekuje i na globalnoj razini", kazao je Zagheni te dodao kako države koje ima sličnu strukturu stanovništva kao SAD i slične potrošačke navike mogu očekivati smanjenje u emisiji ugljičnog dioksida. Zagheni je proučavao koliko prosječni Amerikanac različite dobi koristi od devet energetski intenzivnih proizvoda i usluga, uključujući struju, naftu te letove zrakoplovima.

Otkrio je da Amerikanci tijekom života konzumiraju sve više tih usluga i proizvoda te se povećava razina ugljičnog dioksida koji se ispušta u atmosferu. Taj trend je na svome vrhuncu kada dođu do 65 godina te tada počinje padati njihovu udio u zagađenju. Stariji ljudi počnu više trošiti novca na zdravlje što općenito ne dovodi do povećanja ispuštanja štetnih plinova. No, zato što provode više vremena kod kuće, troše i više struje te plina sve do svoje 80 godine.

Nema smanjenja stakleničkih plinova do 2050. godine

No, spas za Zemlju zbog starenja neće doći brzo. Prema Zaghenijevom modelu, zbog starenja će se emisije stakleničkih plinova nastaviti rasti negdje do 2050. godine.

Pročitajte više