Mreža al Qaide prisutna u BiH

GLAVNI savjetnik u Odjelu za pitanja terorizma i nekonvencionalno ratovanje u Kongresu SAD Yossef Bodansky izjavio je za službeni list "Glas Srpske" od ponedjeljka kako u BiH postoji teroristička mreža čije su skupine odgovorne Osami Bin Ladenu, vođi međunarodne terorističke organizacije al Qaida.

Tvrdnje bošnjačkih političara koji odbacuju nazočnost međunarodnog terorizma na ovim prostorima bile bi utemeljene da Zenica ne pripada BiH, kaže Bodansky koji Zenicu uzima kao primjer najsvježijih otkrića američkih istražnih tijela o umiješanosti BiH u svjetsku terorističku mrežu.

Američki istražitelji su utvrdili da iza samoubilačkih napada i bombardiranja u Bagdadu stoje i islamski teroristi iz Zapadne Europe.

"Obučavani su upravo u okolici Zenice da bi odatle preko Italije otišli u Irak da bi se borili protiv američkih snaga", tvrdi američki teroristički stručnjak i kao primjer navodi otkrića nakon serije ovogodišnjih uhićenja u Londonu gdje su privedeni teroristi priznali svoje veze s BiH.

Za sve to, prema riječima Bodanskog, znaju predstavnici međunarodne zajednice, ali i vlasti BiH koje ne rade dovoljno na suzbijanju međunarodnog terorizma.

Na pitanje je li to razlog dolaska u BiH skupine istražitelja FBI, što do sada nitko u BiH nije službeno potvrdio ali ni demantirao, Bodansky je kratko odgovorio da FBI ima mandat provoditi istraživanja i izvan Amerike kada je riječ o ugrožavanju sigurnosti i imovine SAD u inozemstvu.

"Agenti FBI u Sarajevo nisu došli kao turisti", izjavio je savjetnik u Odjelu za terorizam i nekonvencionalno ratovanje Kongresa SAD današnjem provladinom "Glasu Srpske".

Pročitajte više