Muenchen: Schroeder uzburkao duhove i pozvao na modernizaciju NATO-a

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u subotu je pokvario opće raspoloženje sudionika međunarodne konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, poručivši prisutnima kako je 56godišnji savez pregazilo vrijeme te da bi ga trebalo modernizirati.

Na taj komentar, kojeg je zbog Schroederove gripe pročitao njemački ministar obrane Peter Stuck, oštro je odgovorio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, a brzo je reagirao i američki ministar obrane Donald Rumsfeld kazavši kako 26-člana institucija radi vrlo dobro.

Schroeder je u svojem govoru pozvao na nov početak u odnosima između SAD-a i EU-a te ocijenio kako su završetak Hladnog rata i pretvaranje Indije i Kine u ekonomske sile izmijenili svijet.

"Mislim da bi transatlantsko partnerstvo moralo razmisliti o određenim izmjenama. Iskreno govoreći, smatram da ono ni sada ne radi dovoljno", kaže se u Schroederovu govoru. Aludirajući na nedavno osnovano povjerenstvo koje je iznijelo prijedloge o reformama Ujedinjenih naroda, Schroeder je sugerirao okupljanje sličnog tima vrhunskih stručnjaka koji bi dali konkretne prijedloge o modernizaciji NATO-a do 2006.

Njemački je kancelar svoju zamisao iznio nadajući se da bi se o tome pitanju moglo raspravljati na summitu NATO-a 22. veljače u Bruxellesu, no Hoop Scheffer je tu mogućnost odlučno odbacio.

"NATO funkcionira sasvim dobro i nema nikakve potrebe za timom stručnjaka koji bi pravio analize ili nas savjetovao o onomu što bismo trebali raditi", rekao je novinarima na marginama konferencije Hoop Scheffer.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više