MUP podsjeća vlasnike oružja na zamjenu obrasca oružnih listova

MINISTARSTVO unutarnjih poslova podsjeća vlasnike oružja da u ponedjeljak, 30. lipnja, istječe rok do kojega moraju zamijeniti obrasce oružnih listova, odnosno dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja.

Naime, Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o obrascima isprava te obrascima i načinu vođenja evidencija o oružju i streljivu (Narodne novine br. 29/2003.) propisan je rok za zamjenu obrazaca oružnih listova do 30. lipnja 2003., do kada je, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o oružju (Narodne novine, broj 19/2002.), propisana obveza dostave uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja.

Protiv građana koji ne zamijene isprave o oružju i ne dostave uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja od 1. srpnja podnosit će se zahtjevi za pokretanjem prekršajnog postupka.

Za građane koji ne zamijene isprave o oružju propisana je kazna u iznosu dvije do pet tisuća kuna, a za građane koji ne dostave uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje, propisana je, uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja, novčana kazna od deset do trideset tisuća kuna.

Od ukupno oko 200.000 građana koji posjeduju registrirano oružje (broj se dnevno mijenja) s današnjim danom njih 41.464 još uvijek nije zamijenilo obrasce oružnih listova, dok ih 47.119 još nije donijelo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, kaže se u obavijesti Odjela za odnose s javnošću MUP-a.

(Hina) pp dd

Pročitajte više