MUP RS: Osiguranje Papina boravka kao alibi za "probijanje" proračuna

U JEKU priprema za prošlogodišnji doček pape Ivana Pavla II, čelnici MUP-a RS preuzeli su iz državne blagajne 60 tisuća konvertibilnih maraka (KM), kako bi, navodno, pokrili "operativne troškove" osiguranja visokog gosta, a do danas se ne zna gdje je taj novac završio.

Kako u utorak prenose banjalučke Nezavisne novine, inspektori Glavnog revizora RS Boška Čeke nisu pronašli niti jedan dokument o tome, a da nikakvi papiri ne postoje potvrdili su i policijski službenici.

Izvještaj koji je u ponedjeljak objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS otkriva niz nezakonitih nabavki, uzimanja novca poreznih obveznika kojima se izgubio svaki trag, trošenje novca na pištolje "zaslužnim" političarima, pa čak i na posuđe i kuhinjske krpe direktora policije Radomira Njeguša.

Uvjerljivo najviše nezakonitosti otkriveno je kod nabavki za opremanje policije, a pogotovo onih u svezi osiguranja dočeka pape Ivana Pavla II u lipnju prošle godine, za što je policija probila proračun sredstava namijenjenih organizaciji Papina posjeta Banjoj Luci, koji je iznosio 945 tisuća KM. Revizija je, između ostalog, utvrdila da je prilikom nabavki kršen Zakon o javnim nabavkama, da nisu zaključivani ugovori s dobavljačima te da su uplate vršene na osnovu predračuna.

U nekim slučajevima, oprema je isporučivana i nekoliko mjeseci nakon Papina posjeta, navodi se u izvještaju o poslovanju MUP RS za 2003. godinu, koji je sačinila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Jedan od primjera je i nabavka 150 pištolja tipa Glock, vrijedna više od 135 tisuća KM. Ovaj posao sa poduzećem iz Zenice sklopili su čelnici MUP-a usmeno i bez suglasnosti Ministarstva financija RS, a prekršen je i Zakon o javnim nabavkama. Naručena roba je uredno plaćena, a pištolji (88 komada) isporučeni su pet mjeseci nakon Papina posjeta. Ipak, njihova cijena pokriva dogovorenu jer su, navodno, isporučeni ne samo pištolji Glock, nego i dvostruko skuplji. Od primljenih 88 pištolja, koji su nabavljeni kao naoružanje službenih osoba čak 22 su poklonjena najvišim dužnosnicima RS (predsjedniku i premijeru), nekim ministrima, svim policijskim načelnicima uprava, pa čak i ministrovu vozaču. Jedan pištolj poklonjen i tadašnjem predsjedniku Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

Revizori su utvrdili da je MUP RS uredno plaćao opremu koju niti je naručio, niti im je bila potrebna (a i to bez ikakvog ugovora), dok je za neke nabavke naredbu da se preskoče zakonom propisane procedure osobno izdavao smijenjeni šef MUP RS Zoran Đerić. Tako je kupljeno 20 digitalnih kamera za potrebe MUP ? tri kamere su završile kod šefa ureda ministra Đerića, dok revizori nisu uspjeli ući u trag krajnjim korisnicima preostalih 17 kamera. MUP je također uredno platio, a prema zahtjevu direktora policije Radomira Njeguša, nabavku posuđa, kuhinjskih krpa i ručnika za direktorov stan u vrijednosti 6,7 tisuća KM.

Glavni revizor javnoga sektora RS Boško Čeko najavio je da će Izvještaj o poslovanju MUP RS biti dostavljen i Tužiteljstvu Republike Srpske.

Pročitajte više