MVP čini sve da Hrvati na brodu otetom u Liberiji budu sigurni

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak da se na brodu "Benty", koji je otet u liberijskim vodama, nalazi sedmeročlana hrvatska posada, te je naglasilo kako "čini sve što je u njegovoj moći da bi se otmica okončala mirno i da hrvatski pomorci budu sigurni".

Tridesetak liberijskih vojnika u nedjelju je nedaleko liberijske obale otelo trgovački brod "Benty" na kojem se nalazi sedam hrvatskih članova posade, objavio je u utorak Jutarnji list.

Otmičari su natjerali posadu da pristane u luci Harper gdje se na brod ukrcalo oko 1.000 izbjeglica - uglavnom žena i djece - koji bježe iz područja najteže ugroženih građanskim ratom koji bjesni u Liberiji. Otmičari su od posade zatražili da brod otplovi prema glavnom gradu Monroviji, piše list.

Ministarstvo je priopćilo da "čini sve što je u njegovoj moći da se otmica broda Benty, na kojem se nalazi sedmeročlana hrvatska posada okonča mirno i da hrvatski pomorci budu sigurni".

Komentirajući napise u hrvatskim medijima, Ministarstvo je također priopćilo da oteti brod plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina.

"U vezi s tumačenjima u tisku koja pripisuju vlasništvo broda Kraljevini Danskoj i drugim zemljama, Ministarstvo vanjskih poslova skreće pozornost da brod plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina, te da je u vlasništvu Societe Navale Guineene BP 522, s adresom vlasnika Conackry 1353, Republika Gvineja", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više