Na Bačvicama otvoreni radovi, tisuće građana moći će se priključiti na vodovod

Foto: Pr

Na kupalištu Bačvice danas su otvoreni radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture u južnom dijelu Splita u vrijednosti od oko 52 milijuna eura, kao dio projekta aglomeracije Split - Solin.

Predviđeni su izgradnja spoja sustava odvodnje južnog dijela Splita do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Stupe i dogradnja podmorskog ispusta u Stobreču.

Ugovorena je izgradnja sustava za vodoopskrbu, kanalizacije za odvodnju i obalnog nasipa od Duilova do Stobreča, kao i izgradnja novih te obnova i sanacija glavnih gradskih kanalizacijskih stanica.

Radovi koji su danas otvoreni dio su projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin, ukupne vrijednosti od oko 237 milijuna eura.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da investicija za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na širem splitskom području, koje obuhvaća i Solin, Kaštela i Trogir, iznosi više od 500 milijuna eura.

Osim toga, vlada je omogućila dodatnih 50 milijuna eura za reguliranje pitke vode iz izvorišta rijeke Jadra, napomenuo je Đuroković.

Ugovor o radovima na Spoju sustava odvodnje južnog sliva Grada Splita na UPOV Stupe i dogradnji podmorskog ispusta Stobreč obuhvaća izgradnju 7747 metara kanalizacijskih gravitacijskih cjevovoda, 7475 metara tlačnih kanalizacijskih cjevovoda, 5640 metara cjevovoda podmorskih ispusta, 6354 metra vodoopskrbnih cjevovoda, 4325 metara kabelske kanalizacije potrebne za sustav daljinskog nadzora i upravljanja te 1713 metara infrastrukturnog obalnog nasipa koji se proteže od Duilova do Stobreča.

Split i Solin imat će veću priključenost na vodovod od prosjeka

Elizabeta Kos iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kaže kako će, zahvaljujući projektu, priključenost građana Splita i Solina na sustav vodoopskrbe i odvodnje biti veća od hrvatskog prosjeka.

"Prosjek priključenosti na sustav vodoopskrbe u Hrvatskoj je oko 86 posto, a u Splitu i Solinu bit će 99 posto. Na sustav odvodnje u zemlji je priključenost oko 58 posto, a u Splitu i Solinu bit će 97 posto", objasnila je Kos.

Zahvaljujući projektu, oko 4000 građana Splita i Solina moći će se priključiti na vodoopskrbi i oko 8000 na javnu odvodnju.

Iz Grada Splita priopćili su sljedeće:

"Realizacijom ovog Ugovora postići će se pročišćavanje svih otpadnih voda grada Splita na centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Stupe, što uključuje i otpadne vode južnog sliva Splita, koji obuhvaća kompletan centar grada i veliko područje južno od Vukovarske ulice koje gravitira Bačvicama i postojećem podmorskom ispustu Katalinića brig, uključujući Visoku, Trstenik, Mertojak i Žnjan. Kao dio ovih radova, planira se izgradnja novog podmorskog ispusta za preljevnih voda izvan uvale Trstenik kako bi se u velikoj mjeri (gotovo potpuno) smanjilo njihovo prelijevanje za vrijeme oborina u potok Trstenik.

Podmorski ispust Katalinića brig, kroz koji se danas ispuštaju nedovoljno pročišćene otpadne vode u Brački kanal, u budućnosti će služiti samo za ispuštanje preljevnih oborinskih voda. Istovremeno, izgradnjom nove crpne stanice Duilovo i precrpljivanjem otpadnih voda u pravcu Stupa, bit će ukinut postojeći podmorski ispust nepročišćenih otpadnih voda na području Duilova."

Pročitajte više