Na festivalu kratke priče predstavljen francuski pisac ?ric Holder

Francuski pisac ?ric Holder predstavio se večeras s prijevodom svoga romana "Gospođica Chambon" na Trećem festivalu europske kratke priče u Francuskom institutu u Zagrebu. Roman se bavi odnosom zidara i učiteljice koje privlače njihovi suprotni senzibiliteti i vještine. Holder vodi priču vrlo precizno i iznosi samo vrh ledenog brijega što neprestano održava neizgovorenu napetost, rečeno je za njegov stil.

Holder je pred publikom razgovarao o povijesti i suvremenom trenutku francuske književnosti s predavačem na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr. Marinkom Koščecom i urednikom hrvatskog izdavača romana, VBZ-a, Nenadom Rizvanovićem.

Francuska književnost bogata je različitim strujama i ostvarenjima, s mnoštvom talenata, a njezini prijevodi često ne odražavaju najbolji dio proizvodnje, smatra Holder. Po stilu i bavljenju francuska književnost je minimalistička u odnosu na druge književnosti velike proizvodnje. Holder smatra da fikcionalizacija vlastitog iskustva trenutno najjača snaga u francuskoj književnosti. Sam sebe svrstava u tu struju i pojašnjava da se ona nadahnjuje "onim što je manje od ničega", marginalnim temama iz svakodnevnice.

Do prije nekoliko godina kratka priča u Francuskoj bila je "prokleti žanr", ali se stanje malo mijenja, kazao je. Nakon velikih imena poput Satrea, Camusa i drugih, od 1955. do 1975. književnost je bila oštećena pojavom "novog romana". Od osamdesetih vrlo malo autora piše roman fikcije, a i oni to rade na način iz 19. stoljeća. Osim toga, jaka je francuska tradicija krimića (tzv. policijski roman), koja je razarala praksu fikcije, kaže Holder.

Na pitanje dr. Koščeca o stanju na francuskom izdavačkom tržištu, Holder jer kazao da su francuski izdavači nesigurni, da veliku ulogu igraju distributeri, te da se izdavači grupiraju, a neke se velike kuće rasprodaju. Naklade od tri tisuće primjeraka smatra se uspjehom autora. Iako neki mogu prodati i 20 tisuća knjiga, sudbina im nije predvidiva. Naklada od 350 tisuća primjeraka, koja se dogodila jednoj spisateljici, omogućit će izdavačkoj kući da živi dvije godine. Godišnje se u Francuskoj objavi oko 800 knjiga fikcije, te roman živi kratko, jedva dva mjeseca. Zbog velike konkurencije, izdavači su prisiljeni čitati puno rukopisa, a svega ih se 0,05 posto objavljuje. Sve to tjera izdavače da se moraju kockati i igrati na više autora, kazao je Holder.

Holder je rođen 1960. u Lilleu, a djetinjstvo i mladost proveo je u Provansi. Sada živi u jednom zabačenom selu regije Brie, i povremeno surađuje s nekim pariškim časopisima i radio postajama. Počinje pisati rano, a prvi roman i zbirku priča objavljuje istodobno u 24. godini. Ostvario je "impozantnu bibliografiju", ali mu je slavu donio roman "Gospođica Chambon" (1996), koje je kasnije preveden na petnaestak jezika.

Holder je potpuno napoznat našoj publici, a njegova kratka priča na korak je do poezije, kazao je Koščec. Njegovu poetika opisao je kao traganje za nedostižnim romantičnim srcem stvari.

Riječ je vrhunskom autoru, istodobno tradicionalnom i iznimno modernom, kazao je Rizvanović.

(Hina)xiluc yvkn

Pročitajte više