Na Jelačićevom trgu otkrivena spomen ploča "prosinačkim žrtvama" iz 1918.

U ORGANIZACIJI društva ratnih veterana "Hrvatski domobran" danas je na zgradi na Trgu Bana Jelačića broj 11 otkrivana spomen ploča u počast "prosinačkim žrtvama" stradalim 5. prosinca 1918. kada je nakon ujedinjenja u kraljevinu SHS srpska vojska i tadašnja "Narodna garda" lojalna srpskoj dinastiji Karađorđević, pucala u hrvatske domobrane i građane koji su prosvjedovali protiv ujedinjenja sa Srbijom.

Nakon otkrivanja spomen ploče i molitve koju je predvodio kancelar Vojnog ordinarijata don Anđelko Kaćunko, predsjednik "Hrvatskog domobrana" Vladimir Fuček podsjetio je da je s prozora te zgrade 5. prosinca 1918. iz strojnica pucano u pripadnike 25. i 53. Domobranske pukovnije i građane koji su se tada javno odredili za samostalnu Republiku Hrvatsku i prosvjedovali zbog ujedinjenja. Fuček je naglasio da je jugoslavenskim vlastima taj događaj bio vrlo neugodan te da povjesničari nisu mnogo istraživali okolnosti pod kojima su stradale "prosinačke žrtve".

Prema dostupnim podatcima ubijeno je 20-tak ljudi, a nepoznat je broj ranjenih, rekao je Fuček.

Podsjetio je na riječi Stjepana Radića koji je tadašnji odlazak hrvatskog izaslanstva u Beograd nakon čega je proglašena kraljevina SHS usporedio s "guskama u magli".

Inače, podaci o poginulima i ranjenima često se razlikuju u izvješćima i povijesnim prikazima, no događaj od 5. prosinca 1918. ostao je zapisan u hrvatskoj povijesti kao prva otvorena reakcija protiv novostvorene jugoslavenske države. Prosvjed je uslijedio kao odgovor na manifestacije potpore stvaranju nove države i dinastije Krađorđevića koje su organizirale centralističke vlasti u Zagrebu.

Pročitajte više