na medicinskom fakultetu uskoro izbor novog dekana

Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u tijeku je izbor novog dekana kojega će Fakultetsko vijeće izabrati početkom lipnja između dvoje kandidata koji su se prijavili na natječaj Nade Mihelčić Čikeš, imunologinje u Zavodu za imunologiju i Velimira Šimunića, ginekologa i šefa Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ginekologiju u Petrovoj.

Dosadašnjem dekanu Borisu Labaru istječe drugi dvogodišnji madat pa se, prema Statutu zagrebačkog Sveučilišta, više ne može kandidirati za to mjesto.

Oba kandidata za dekana Medicinskog fakulteta dolaze iz najveće hrvatske bolnice - KBC-a Zagreb.

Nada Mihelčić Čikeš izjavila je Hini kako se već dvadesetak godina bavi razvojem Sveučilišta pa stečena znanja želi primjeniti u razvoju Medicinskog fakulteta i prilagodbi hrvatskih biomedicinskih programa onima u Europi.

Njoj je to druga kandidatura za dekansko mjesto, koje je prije četiri godine izgubila od Labara za svega jedan glas, pa se i ovoga puta očekuje neizvjesno glasovanje.

Prema neslužbenim informacijama, Čikeš ima potporu ministra zdravstva Andrije Hebranga iako je on javno demantirao bilo kakvo miješanje u samostalnost Sveučilišta.

Šimunić nije želio davati izjave o razlozima svoje kandidature no njega, po neslužbenim izvorima, podržava sadašnji dekan Boris Labar. Šimunić bi, procjenjuju njegovi pristaše, kao dobar stručnjak i organizator te pritom član HDZ-a, mogao uspješno nastaviti dosadašnje razvojne programe a posebice pridonijeti oživotovorenju ideje Biomedicinskog centra na Šalati.

Labarov projekt Biomedicinskog centra na Šalati prihvatila je bivša Vlada Ivice Račana u sklopu svojega projekta razvoja zdravstva do 2010. godine.

Zamišljen je kao biomedicinski kampus u kojem bi uz Medicinski fakultet, nakon preseljenja sadašnjih klinika sa Šalate na Rebro, djelovali Stomatološki i Farmaceutski fakultet te Visoka zdravstvena škola, Institut za istraživanje mozga te nacionalni medicinski centri za kardiovaskularne bolesti, kliničko ispitivanje lijekova, funkcionalnu genomiku i dr. U sklopu adaptacije Šalate izgradio bi se i sportsko-rekreacijski centar za studente.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više