Na suđenju Miloševiću sutra novi svjedok obrane

HAŠKO suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koje je prošloga tjedna upalo u nove teškoće zbog nesuradnje optuženog s postavljenim braniteljima i odustajanja najavljenih svjedoka, nastavit će se u utorak iskazom trećeg svjedoka obrane.

Kako se neslužbeno saznaje u Den Haagu, u utorak bi trebao svjedočiti Rolland Keith, bivši časnik kanadske vojske koji je 1999. bio član Verifikacijske misije OESS-a na Kosovu.

Zbog odluke Haškog suda (ICTY) od 2. rujna da Miloševiću postavi branitelje po službenoj dužnosti, koji su od optuženoga preuzeli vođenje obrane i ispitivanje svjedoka, prošloga je tjedna od svjedočenja odustalo desetak od prvih 70 najavljenih svjedoka.

Branitelj Steven Kay upozorio je u petak da to odustajanje stvara velike teškoće za obranu, a predsjedavajući sudac Patrick Robinson apelirao je na svjedoke da dođu uDen Haag i daju iskaz.

Milošević je prošloga tjedna odbio nagovore sudaca da surađuje s Kayem i daje mu uputstva te da sam "dodatno" ispita svjedoke.

Među onima koji su obavijestili ICTY da odustaju od svjedočenja jer ih neće ispitivati Milošević, su i bivši ruski premijer Nikolaj Rižkov te pet Francuza - bivši šef obavještajne službe Yves Bonnet, umirovljeni general Pierre-Marie Gallois, bivši zastupnik Gabriel Kaspereit, te liječnik Patrick Barriot i bolničarka Eve Crepin.

Od iskaza su odustali i bivši dužnosnik State Departmenta George Kenny, koji je 1992. podnio ostavku u znak prosvjeda zbog američke politike na Balkanu, bivši grčki premijer Constantin Mitsotakis najavljen za 15. rujna i drugi.

Milošević, kojem se pred ICTY-em sudi od 12. veljače pod optužbama za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, u sudnici se opetovano protivio odluci o nametanju branitelja i tražio vraćanje prava da se brani sam.

Od početka suđenja on je sam ispitao 298 svjedoka optužbe, no zbog njegovog visokog tlaka i srčanih tegoba suđenje je često prekidano, pa mu je sud, na preporuku liječnika, postavio za branitelje dosadašnje "prijatelje suda" Stevena Kaya i Gillian Higins.

Oni su prošloga tjedna zatražili dozvolu da se u Miloševićevo ime žale na odluku o svom imenovanju, što im je raspravno vijeće u petak odobrilo, cijeneći da se radi o pitanju koje bitno utječe na vođenje suđenja i potrebno ga je riješiti odmah a ne na kraju procesa.

Nakon prošlotjednog iskaza vremešne prof. Smilje Avramov, koja je haškim sucima održala predavanje o povijesnim pravima Srba da vode ekspanzionističku politiku na Balkanu te svjedočenja plaćenog srpskog lobista iz Washingtona Jamesa Jatrasa, i treći svjedok mogao bi, po svemu sudeći, dati jednako dvojben doprinos obrani.

Rolland Keith je, nakon odlaska s Kosova u proljeće 1999., oštro kritizirao intervenciju NATO-a tvrdeći da on kao promatrač OESS-a nije vidio nikavo "etničko čišćenje" niti "humanitarnu krizu".

Kasnije se angažirao kao suradnik "Nezavisne komisije za istragu ratnih zločina SAD i NATO protiv Jugoslavije", koju vodi bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark, jedan od vodećih članova Međunarodnog odbora za obranu Miloševića.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više