Način života i geni imaju ulogu u obolijevanju od Alzheimerove bolesti

NAJNOVIJE istraživanje Alzheimerove bolesti pokazalo je da genetski faktori u kombinaciji s načinom života pojedine osobe poput prehrane bogate masnoćama mogu povećati rizik za obolijevanje od te bolesti, upozoravaju liječnici.

Iako se već duže zna da genetski faktori uzrokuju povećani rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti, najnovija su istraživanja pokazala da način života i prehrana mogu biti jednako bitni u procjeni izraženosti genetskih faktora, objavili su liječnici na godišnjoj konferenciji Američkoga društva psihijatara koja je održana u San Franciscu.

Dr. Hugh Hendrie, direktor Centra za Alzheimerovu bolest i srodne neuropsihijatrijske poremećaje, kazao je kako su neki od najboljih dokaza o interakciji genetike i okoline dobiveni usporedbom stope obolijevanja od Alzheimerove bolesti među osobama iz zapadne Afrike i Afroamerikanca koji žive u Indianapolisu. Iako su te dvije skupine imale jednake osnovne faktore rizika, od te bolesti obolijeva mnogo veći postotak Afroamerikanaca iz Indianapolisa.

Hendrie je izjavio kako to pokazuje da rizik za razvoj bolesti povećavaju drugi faktori, poput prehrane bogate kolesterolom, pogotovo među osobama koje su već genetski predodređene za obolijevanje od Alzheimerove bolesti.

"Osobe koje imaju zajedničke pretke, ali su izložene različitim faktorima iz okoline pokazuju različite manifestacije bolesti, a te razlike stvara specifična interakcija nasljednih faktora i faktora iz okoline", rekao je dr. Jacob Mintzer, direktor Gerijatrijskog psihijatrijskog programa na Medicinskom fakultetu South Carolina.

Istraživači su napomenuli kako još postoji mnogo neriješenih pitanja o međusobnom utjecaju načina prehrane, drugih kulturoloških faktora i gena. No, dodali su da bi bolje razumijevanje te interakcije s vremenom moglo dovesti do razvoja boljih lijekova i tretmana za specifične skupine populacije.

(Hina) jšk dgk

Pročitajte više