Nadbiskup Ivan Devčić: Iza Pape ostaje veliko životno djelo

RIJEČKI nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u svojoj izjavi povodom smrti Ivana Pavla Drugog naglasio je da iza Pape ostaje veliko životno djelo koje se u ovom trenutku i ne može u cijelosti sagledati te da će trebati vremenski odmak kako bi se ocijenilo koliki je trag ostavio u svijetu.

Nadbiskup Devčić naveo je da se Ivan Pavao Drugi neumorno zauzimao za mir u svijetu, društvenu pravdu, solidarnost, evangelizaciju politike i vrednovanje obitelji te zagovarao ujedinjenje Europe u kojoj bi nestala razlika Istoka i Zapada.

"Možemo biti ponosni što je takav Papa proizašao iz nama po mnogo čemu bliskog poljskog naroda. Upravo je iz vjere tog naroda Sveti Otac crpio svoju vjeru", ustvrdio je Devčić.

Podsjetio je da su Hrvati posebno osjetili blizinu ovog Pape te da znaju koliko je učinio kad je bilo najteže. U svom prvom pastoralnom pohodu, naveo je nadbiskup, Papa je došao da nas ohrabri i podrži u stvaranju države, ali je pozvao i na praštanje. Drugi pohod bio je potvrda vjeri hrvatskog naroda te je donio proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca. U trećem pohodu Hrvatskoj Papa je došao s porukom okrenutoj budućnosti potaknuvši nas na otvaranje i približavanje Europskoj uniji, ali uputivši poruku Europi da nas prihvati, rekao je Devčić.

Riječki nadbiskup je izjavu zaključio tvrdnjom da ne moramo strahovati što će se dalje događati u Vatikanu i kakav će biti sljedeći papa.

Misa zadušnica za Svetog Oca održat će se danas u riječkoj katedrali Svetoga Vida u 18 sati, a predvodit će je nadbiskup Ivan Devčić.

Pročitajte više