Nadbiskup optužio Papu da je štitio pedofila. Sada se skriva skoro godinu dana

Foto: Epa

U TRENUTKU kada je nadbiskup Carlo Maria Vigano postao jedna od najkontroverznijih osoba u suvremenoj povijesti Katoličke crkve, nestalo mu je skoro svakog traga, piše Washington Post.

Umirovljeni vatikanski veleposlanik u Washingtonu prošlog je ljeta napisao pismo papi Franji u kojem ga je zamolio da podnese ostavku zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja. Nakon što je njegovo pismo objavljeno, Vigano je isključio telefon i rekao svojim prijateljima da će se neko vrijeme skrivati.

Ne želi reći gdje se nalazi

Devet mjeseci kasnije dao je za Washington Post intervju, no odbio je obznaniti svoju sadašnju lokaciju i razlog koji stoji iza njegovog samonametnutog izgnanstva. Tijekom dva mjeseca Vigano se e-mailom dopisivao s Washington Postom. Napisao je kako smatra da je "neizmjerno tužno" što Papa "očito laže cijelom svijetu kako bi prikrio svoja zlodjela".

Papa Franjo je tek prošlog mjeseca odgovorio na Viganovo pismo. Naveo je kako nije ništa znao o ponašanju tadašnjeg kardinala Theodora McCarricka i kako se ne može sjetiti da ga je Vigano upozoravao na njega. Vigano, naime, tvrdi kako je 2013. ukazao Papi na seksualnog zlostavljača.

"Kako bi itko, pogotovo Papa, mogao zaboraviti na tako nešto?" komentirao je Vigano za Washington Post.

Vigano se prilikom intervjua odbio naći s novinarima uživo. Napisao im je da je iznimno pažljiv oko toga gdje se kreće i što govori. Sebe je opisao kao starog čovjeka koji će “uskoro pred Boga“.

Pedofil kardinal

Vatikan je u veljači ove godine oduzeo svećenički status kardinalu Theodoreu McCarricku nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći", stoji u priopćenju Vatikana.

Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao "konačnom", bez mogućnosti žalbi.

McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba Katoličke crkve koja je razriješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Druga strana priče

Vigano inače pripada konzervativnoj katoličkoj struji. Često je posjećivao crkvene konferencije i manifestacije koje su promovirale zabranu pobačaja. Mnogi unutar Katoličke crkve smatraju kako Vigano, koji je inače poznat po svom jakom temperamentu, nije vjerodostojan i kako mu istinska namjera nije zaustavljanje seksualnog zlostavljanja unutar Katoličke crkve.

Naime, postoje dokumenti koji pokazuju kako je Vigano pokušao spriječiti istragu nadbiskupa u Minnesoti, koji je bio optužen za nedolično ponašanje. Vigano poriče te navode. 

Kao ambasador u Washingtonu organizirao je sastanak između pape Franje i Kima Davisa, službenika koji je odbio istospolnom paru iz Kentuckyja izdati dozvolu za brak. Vigano je bio i jedan od svećenika koji su primili novac od Michaela J. Bransfielda, biskupa iz Zapadne Virginije koji je bio upleten u korupcijski skandal.

Neki smatraju, piše Washington Post, kako je pravi motiv iza njegovih optužbi napad na skrivenu homoseksualnu zajednicu unutar svećeničkih redova te da zapravo želi naškoditi papi Franji, a ne pomoći Katoličkoj crkvi. Naime, Vigano je izjavio da je "gej mafija" među biskupima, kako bi se zaštitila, "sabotirala sve napore za reformaciju Crkve".

Malo je ublažio retoriku

Vigano je za Washington Post rekao kako žali samo zbog dvije stvari: što nije ranije javno progovorio o zataškavanju i što je zatražio preoštru sankciju za Papu. Smatra da je dovoljno da se Papa pokaje i da treba odstupiti jedino "ako odbije priznati svoje pogreške i zatražiti oprost."

Vigano smatra kako će "istina o papi Franji na kraju izaći na vidjelo", kao što se dogodilo u slučaju kardinala Donalda Wuerla. Wuerl je bivši biskup koji je također tvrdio da nije bio upoznat sa zlostavljanima McCarricka, za što se kasnije pokazalo da nije istina. Vigano je natuknuo Washington Postu da papa Franjo možda štiti i druge zlostavljače "kao što je štitio McCarricka."

Pročitajte više