Nagrade Hrvatskoga društva skladatelja za 2002.

PREDSJEDNIŠTVO Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) dodijelilo je nagrade Društva za 2002. nagradu "Boris Papandopulo" skladatelju Berislavu Šipušu, nagradu "Josip Andreis" splitskoj muzikologinji Vedrani Milin Ćurin, nagradu "Vatroslav Lisinski" Zagrebačkom kvartetu, nagradu "Milivoj Koerbler" Darku Rundeku i nagradu "Miroslav Sedak Bečić" mladom skladatelju Antunu Tomislavu Šabanu, izvijestila je danas zagrebačka agencija Cantus.

Nagrada "Boris Papandopulo" skladatelju Berislavu Šipušu dodijeljena je za skladbu "... e sarai sola sul lago ...", koju je napisao za simfonijski orkestar, a praizvela ju je ujesen 2002. Slovenska filharmonija u Ljubljani pod vodstvom dirigenta Marka Letonje. Ta Šipuševa skladba ubraja se u sam vrh simfonijskih ostvarenja hrvatske glazbene tvorbe posljednjeg desetljeća, ističe se u obrazloženju nagrade.

Nagrada "Josip Andreis" dodijeljena je muzikologinji Vedrani Milin Ćurin za znanstveno djelo Pjevanje na otoku Murteru, koje je lani objavila splitska Umjetnička akademija. Autorica je u razradbi teme podjednako vodila računa o povijesnim mijenama kao i o cjelokupnoj duhovnoj tradiciji toga kraja, stoji u obrazloženju.

Nagrada "Vatroslav Lisinski" dodijeljena je Zagrebačkom kvartetu, koji će sljedeće godine obilježiti 85. obljetnicu postojanja, za poseban trag koji je prošle godine ostavilo nekoliko interpretacija djela hrvatskih skladatelja koja sva mahom čine redovni repertoar Zagrebačkog kvarteta. Uz ime Kvarteta ostala je, kako se ističe u obrazloženju, zabilježena praktički sva kvartetska literatura nastala iz pera hrvatskih autora. Sastav se kvarteta mijenjao, ali nije se mijenjao odnos prema nacionalnom stvaralaštvu, koji se angažirano i sa sviješću o kulturološkom i umjetničkom zadatku prenosio s generacije na generaciju, ističe se u obrazloženju. Odnos prema nacionalnom stvaralaštvu, kakav njeguje Zagrebački kvartet, podrazumijeva ne samo broj izvedaba, nego i umjetnički relevantnu i vrijednu interpretaciju, koja je najvažniji prijenosnik između autora i njegova slušateljstva.

Nagrada "Milivoj Koerbler" dodijeljena je kantautoru Darku Rundeku, koji je više godina iznimna osobnost hrvatske glazbene scene. Osebujni, samosvojni glazbeni izraz ubraja ga u sam vrh hrvatskoga stvaralaštva te vrste u Hrvatskoj, a stvaralački vrhunac dostiže prošlogodišnjim albumom Ruke, na kojemu istaknuto mjesto zauzima istoimena skladba, ističe se u obrazloženju.

Nagrada "Miroslav Sedak Benčić" dodijeljena je mladom skladatelju Antunu Tomislavu Šabanu za praizvedbu njegove skladbe "No name feature" za jazz orkestar. To vrijedno ostvarenje s uspjehom je praizvedeno 22. ožujka 2002. u kazalištu Kerempuh na koncertu jazz ciklusa Europske radijske unije - orkestar je bio Big band Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Silvija Glojnarića - a kroničari jazza opisali su ga kao vrijednu poveznicu "bluesa s ritmom rocka u poznatoj rockandblues tradiciji", stoji u obrazloženju.

Odluka o nagradama Hrvatskog društva skladatelja, koje će biti uručene u prosincu, iznesena je 22. lipnja na skupštini Društva.

Pročitajte više