Najava tužbe zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora u Uljaniku

POVJERENIK podružnice Sindikata Istre i Kvarnera u pulskom brodogradilištu "Uljanik" Rajko Kutlača pozvao je oko 800 članova sindikata u tom poduzeću da tuže poslodavca za nepoštivanje Kolektivnog ugovora jer je poslodavac zadnji put plaću povećao 2001., a obvezao se to činiti kada god troškovi života porastu više od tri posto godišnje.

"Nismo mogli više čekati jer nakon tri godine materijalna potraživanja zastarijevaju, a poslodavac za sada ne pokazuje nikakvu namjeru radnicima isplatiti ono što im duguje", istaknuo je sindikalni povjerenik Rajko Kutlača na konferenciji za tisak. On nije htio nagađati o iznosu, ali je istaknuo da je riječ o višemilijunskim iznosima.

Po njegovim riječima, pravno nije moguće podići kolektivnu tužbu, no, smatra on, odvjetnička će pomoć za pojedinačne tužbe za članove Sindikata biti besplatna. Kutlača je nadalje napomenuo kako se jedan takav postupak upravo vodi na sudu te da će njegov ishod biti zasigurno znakovit i za ostale predmete.

Stoga je pozvao članove Uljanikove podružnice Sindikata Istre i Kvarnera da od 1. veljače do 31. ožujka dođu u podružnicu i potpišu dokumente potrebne za tužbu.

Pročitajte više