Najtraženijeg čovjeka u Iraku "policija uhitila i pustila"

Iračka vlada priznala je u petak da su njezine snage sigurnosti uhitile Jordanaca Abu Musaba alZarqawija, terorističkog vođu čije su fotografije oblijepljene posvuda u zemlji, no pustila ga je jer ga nitko nije prepoznao, prenose mediji. L

Najtraženiji čovjek u Iraku bio je uhićen u svome uporištu u Falluji prošle godine u skupini pobunjenika, no pušten je nakon "običnog ispitivanja", priznao je u petak Hussain Kamal, zamjenik ministra unutarnjih poslova, piše na online izdanju britanski Times.

"Prije više od godine dana uhitila ga je iračka policija u Falluji", rekao je Kamal i ocijenio: "Čini se da ga nitko nije prepoznao, zato su ga pustili".

Za glavu islamističkog terorista rođenog u Jordanu, koji je jednu nogu izgubio u borbama na strani talibana u Afganistanu, raspisana je nagrada od 25 milijuna dolara.

Smatra se da je Al-Zarqawi (39), osmislio brojne bombaške napade, oružane napade i otmice talaca u Iraku. Drže ga liderom terorističke mreže al Qaide za Irak a vjeruje se da je osobno usmrtio Kena Bigleya, britanskog taoca kojemu je odsječena glava u rujnu 2004.

U Jordanu je najtraženiji irački terorist bio osuđen na 15 godina zatvora 1994., za pripadnost ilegalnoj skupini i posjedovanje oružja, no poslije je bio oslobođen općom amestijom kralja Abdulaha 1999. godine. No, tri godine kasnije osuđen je u odsutnosti na smrt za ubojstvo američkog diplomata.

Za razliku od prvoga čovjeka al Qaide, Osame bin Ladena, al-Zarqawi nije nikada snimio video poruku i želi radije biti u sjeni. Stoga su dostupne samo njegove blijede fotografije iz službenih dokumenata.

O njegovoj mladosti poznato je da je rođen 1966. i da je bio siromašan student koji nije nikada završio više škole, da je bio veteran afganistanskog rata protiv sovjetske okupacije koji su tada pomagali Amerikanci te da je Bin Ladena susreo 2000. tijekom posjeta Pakistanu i Afganistanu.

(Hina) xrt ydj

Pročitajte više