Najveći dnevni skok u povijesti Wall Streeta - Dow Jones u plusu za 938 bodova!

NAKON tjedna koji je za njujoršku burzu predstavljao ekvivalent crne rupe danas je indeks vrijednosti dionica Dow Jones doživio nevjerojatan skok od čak 936 bodova.

Porast cijena dionica je bio očekivan, s obzirom da su već ranije tijekom dana azijske i europske burze više nego pozitivno reagirale na jučer objavljene mjere europskih vlada, odnosno jamstva međubankovnih zajmova i štednih uloga građana u bankama. Međutim, večeras je više nego jasno da je Wall Street nadmašio i najoptimističnija očekivanja.

Već na samom početku trgovanja je indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) porastao za 350 bodova, a da bi tijekom dana dosegao vrijednost čak 600 bodova u odnosu na petak. U petak je DJIA imao 8462,18, a neposredno pred završetak današnjeg trgovanja 9419,47 bodova. Trgovanje je završeno na razini od 9.389 bodova, a što predstavlja skok od 11 posto.

Dow Jones ovako nije skakao ni u doba Clintona

Današnjim skokom dionica je razbijen više od osam godina star rekord Dow Jonesa. On je bio postignut u proljeće 2000. godine, kada je u sumrak Clintonovog predsjedništva, neposredno pred tzv. "dot-com kolaps", DJIA u jednom danu uspio skočiti čak 499 bodova.

I indeks S&P 500 se danas iskazao na njujorškoj burzi, skočivši preko 7 bodova te se tako približio rekordnom skoku zabilježenom 21. listopada 1987. godine.

Paniku i tjeskobu koja je dominirala burzama prethodnih tjedana, kao i strahove od ponavljanja užasa koje je 1930-ih donio Crni četvrtak i Velika depresija, nakon današnjeg dana će barem neko vrijeme zamijeniti euforija.

"Vlade su na bojište dovukle teško topništvo", komentirala je današnja zbivanja Aurore Waynesson-Raynaud, strateg tvrtke Axa Investment Managers iz Pariza. "Moguće je da je najgore iza nas. Trebali bi smo vidjeti bolje dane."

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više