Nakon 12 godina elektrificira se dio Korduna

DISTRIBUTIVNO područje HEPa "Elektra" u Karlovcu počet će u početku travnja elektrificirati 16 trafopodručja na širem području Vojnića te dijelu Cetingrada i Gvozda, pa će nakon punih 12 godina u te kordunske krajeve biti vraćena struja.

Novac za taj posao, 10,7 milijuna kuna, osiguran je još prije dvije godine, ali su radovi obustavljeni zbog minskih nezgoda u ljeto i jesen 2001. te u ožujku 2002. kad je u Miholjskom, Prisjeci, Jagrovcu i Širokoj Rijeci za vrijeme poljoprivrednih radova od mina stradalo šestero mještana i jedan policajac na očevidu. Kad su teren pregledali pirotehničari Hrvatskog centra za razminiranje, "zapelo" je na formalnostima natječaja za izvođače radova. Sada su izvođači izabrani i počele su pripreme za iskolčivanje gradilišta.

Posao uključuje dva projekta u vojnićkoj općini - u Brusovači i Širokoj Rijeci gradi se po pet trafopodručja, dva trafopodručja grade se Gojkovcu u cetingradskoj općini te četiri u Slavskom Polju u gvozdanskoj općini.

Za elektrificiranje tih područja materijal, vrijedan šest milijuna kuna, kupio je USAID, a projektiranje i izvođačke radove plaća HEP. Magistralni dalekovod podignut je ili popravljen odmah nakon 1995., a novi projekti predviđaju radove na desetkilovoltnim dalekovodima, izgradnju stupnih trafostanica i niskonaponske mreže te priključke u kuće.

Direktor "Elektre" Anton Mudnić kaže da su projektanti popisali sve kuće u kojima netko živi ili ponekad navraća jer upravo uvođenje struje ubrzava povratak i omogućuje ostanak onih koji su se naselili u napuštene kuće nakon 1995. Preduvjet za priključenje struje bit će ispravne kućne instalacije.

Na tom području, koje je dobilo struju 70-ih godina, ali ju je zbog srpske okupacije HEP 1991. isključio, uglavnom nije bilo ratnih djelovanja, no kako nisu radila, postrojenja se nisu održavala. Između Kuplenskog i Miholjskog, gdje je u blizini dva puta bio otvaran izbjeglički kamp u tijeku međubošnjačkog sukoba u Velikoj Kladuši, velik je dio drvenih stupova porušen i spaljen kao ogrjevno drvo, rekao je Mudnić. HEP-ova ulaganja u elektrificiranje tih krajeva dugo će se vraćati naplatom skromne potrošnje struje. Iako im je struja poticaj za razvoj, to su slabo naseljeni krajevi, nerijetko sa samo 20-ak kuća na jedno trafopodručje na koje bi moglo biti priključeno desetak puta više kuća.

Pročitajte više