Nakon 52 godine otvorena prva nova pruga, koštala je 260 milijuna kuna

OTVORENA je novoizgrađena pruga Gradec - Sveti Ivan Žabno dugačka 12,2 kilometra. To je prva novoizgrađena pruga u Hrvatskoj nakon 52 godine

Na svečanosti otvorenja, osim premijera Andreja Plenkovića s ministrima, bili su predsjednik sabora Gordan Jandroković i drugi uzvanici. Provozali su se vlakom do Gradeca i natrag. 

Tri milijarde u 10 godina

"Sjajan potez, dio investicija koje se financiraju europskim fondovima, 260 kuna milijuna vrijedna investicija i jedan korak prema unaprjeđenju naše željezničke infrastrukture. Rekli smo, ovo desetljeće koje je pred nama, nakon što smo jako puno investirali u ceste, zračne i pomorske luke, sada je vrijeme za jačanje i modernizaciju željezničke infrastrukture. Govorimo o ukupno 3 milijarde investicija u sljedećih 10 godina. To su veliki projekti, ogromne investicije", rekao je Plenković.

"Vjerujem da svi Bjelovarčani i Bjelovarčanke shvaćaju o koliko važnom projektu se radi. Put se skraćuje za skoro sat vremena", rekao je Gordan Jandroković.

Investicija od 258 milijuna kuna

Vrijednost cijelog projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, iznosi 258 milijuna kuna.

Radi se o dionici kojom prometuju prigradski vlakovi, a nova pruga će omogućiti kraće putovanje pa će se tako od Bjelovara do Zagreba moći stići za sat vremena u odnosu na dosadašnja dva sata zbog raznih predsjedanja s vlaka na autobus. 

Pročitajte više