Nakon četiri dana pada vrijednosti Crobexa, danas na Zagrebačkoj burzi miran dan

Foto: FAH
 
NA ZAGREBAČKOJ se burzi i danas očekuje mirno trgovanje jer već danima nema poticajnih gospodarskih vijesti, dok je Crobex indeks nakon četiri dana uzastopnog pada na putu prvog tjednog gubitka nakon tri tjedna rasta.
 
Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.
 
Crobex indeks oslabio je jučer 0,19 posto, na 1.821 bod, dok je Crobex10 skliznuo 0,13 posto, na 1.060 bodova. Za Crobex je to bio četvrti dan gubitaka, dok je Crobex10 oslabio treći dan zaredom.
 
Jučer promet od 11,9 milijuna kuna
 
Redovni promet dionicama iznosio je 11,9 milijuna kuna, što je 3,3 milijuna kuna više nego dan prije.
 
„Jučer je nastavljen, sad već četiri dana zaredom, pad vrijednosti Crobex indeksa. S obzirom da na domaćem tržištu kapitala i dalje nema vijesti koje bi ulagače potaknule za aktivniju trgovinu, za danas predviđamo nastavak stagnacije dioničkih indeksa”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Splitske banke.
 
Najveći promet ostvarila je dionica Viktora Lenca
 
Najveći promet, 7 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Brodogradilišta Viktor Lenac, a cijena joj je pala za 5,1 posto, na 9,25 kuna.
 
S prometom od 1,6 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena pala za 0,7 posto, na 430 kuna.
 
Uz promet od oko milijun kuna, cijena dionice Arena Hospitality Groupa ostala je nepromijenjena, na 423 kune.
 
Wall Street porastao
 
A na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli, što se ponajviše zahvaljuje skoku energetskog sektora jer su cijene nafte snažno porasle i dosegnule najviše razine u tri i pol godine, nakon što je Washington najavio uvođenje sankcija Iranu.
 
Dow Jones ojačao je 0,75 posto, dok je S&P 500 porastao 0,97, a Nasdaq indeks 1,0 posto.
 
„Glavna vijest kojom se javnost i dalje bavi je povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, odnosno nove sankcije koje je predsjednik Trump najavio za Iran. Dionički indeksi jesu zabilježili rast, no ulagačka javnost i dalje ne može sa sigurnošću utvrditi kako i u kojoj mjeri će se navedeni potezi SAD-a u budućnosti odraziti na tržišta kapitala”, kaže Mišo Kalajžić.
 
Europske burze porasle
 
I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,28 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24, a pariški CAC 0,23 posto.
 
„Iako su tržišta redom rasla, oprez je itekako bio primjetan tijekom trgovinskog dana”, zaključuje Mišo Kalajžić.

Pročitajte više