Nakon štrajka glađu, djelatnici Dalmatinke kreću na križni put

"UPRAVO izlazim iz zgrade MUP-a gdje je dogovoren prosvjed djelatnika Dalmatinke Nove u Zagrebu. Prosvjed će početi u ponedjeljak u jedanaest sati ispred Hrvatskog fonda za privatizaciju, a završit će ispred zgrade Ministarstva pravosuđa. Nakon 'kalvarije' nadam se kako će se i okončanju štrajka glađu", kazao je u razgovoru za Index čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Najavljuje svojevrsni križni put s postajama ispred zgrada Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ministarstva gospodarstva, talijanskog veleposlanstva, a posljednja postaja bit će Ministarstvo pravosuđa.

Brutalni kapitalizam ili nemoć pravne države: Radnici Dalmatinke štrajkaju glađu

Polančec priznao: Pogriješilo se u privatizaciji Dalmatinke

Treći dan štrajka glađu u Dalmatinki: "Polančec priznao grešku na koju ga upozoravamo pet godina"

Također, Sever je u razgovoru za Index iskazao zabrinutost za zdravstveno stanje štrajkača glađu, uz nadu kako će u Zagrebu za četiri dana sve biti u redu. Podsjetimo, tridesetak djelatnika Dalmatinke nove već četvrti dan štrajka glađu ispred tvornice Dalmatinka nova, a traže isplatu svojih devet neisplaćenih plaća te kažnjavanje odgovornih za teška kršenja radničkih i ljudskih prava od strane talijanskih poslodavaca braće Livia i Gianfranca Ladinija. Budući je vijest tek stigla u Sinj, zasad nije poznato hoće li djelatnici u ponedjeljak uistinu i prekinuti štrajk glađu.

Svaka postaja ima svoju poruku

Kako je objasnio Sever, svaka postaja puta imat će svoju simboličnu poruku. Križni put počet će ispred zgrade Hrvatskog fonda za privatizaciju, jer je tu, kaže Sever, nesretnom privatizacijom sve i počelo. Uostalom, da je postojao "grijeh" privatizacije priznao je nedavno i ministar Damir Polančec.

Nakon toga prosvjed-kalvarija doći će ispred zgrade Ministarstva gospodarstva kako bi ih se još jednom upozorilo na sve ono što nisu učinili. Ispred zgrade talijanskog veleposlanstva, predat će pismo u kojem će stajati kako vlasnici tvornice nisu dobri veleposlanici Italije. Na kraju će se sve završiti ispred zgrade Ministarstva pravosuđa, gdje će se upozoriti na sporost pravde u Hrvatskoj, ali i nemoć struktura da ostvari socijalnu državu. 

Iscrpljeni smo, ali ustrajni 

"Iscrpljeni smo, no još uvijek nema većih zdravstvenih poteškoća. Ponosni smo Sinjani i ustrajat ćemo do kraja", istaknula je pak danas čelnica sindikata Dalmatinke nove Iva Radonja govoreći o stanju tridesetak štrajkača glađu koji se već četvrti dan nalaze ispred tvornice. Njihov jučerašnji dan obilježio je sastanak vlasnika Dalmatinke Nove, braće Gianfranca i Livia Ladinija, s gradonačelnikom Sinja Ivanom Nasićem, koji su rekli kako ne duguju devet plaća već samo tri. Ostalih šest ne priznaju, jer se nije niti radilo.

Također, potvrdili su ranije medijske napise kako će podići tužbeni zahtjev za naknadu štete jer se nije radilo zbog stečaja, koji je po Ladinijima - nelegalan. Štoviše braća Ladini savjetovali su radnicima koji štrajkaju glađu da sami daju otkaze, jer remete atmosferu u tvornici, a zauzvrat im nude obeštećenje. Podsjetimo, ove godine donesena je odluka o stečaju, s obzirom da se pokazalo kako je tvrtka dužna preko devedeset milijuna kuna.

Od toga samo kratkoročne obveze iznose preko trideset milijuna. Stečaj su tražili djelatnici, jer im nisu isplaćivane plaće. Nedavno je Visoki trgovački sud u Zagrebu ukinuo tu odluku, a to je bio i neposredan povod štrajku.

Nađvinski nemoćan pred Ladinijem

Gianfranco Ladini gostovao je u popodnevnim satima u emisiji HTV-a "Hrvatska uživo" urednika Branka Nađvinskog, javivši se telefonom, dok je u studiju bio čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. U svom medijskom istupu, Talijan će ostati zapamćen po "nevjerojatnoj sposobnosti prekidanja" sugovornika, a voditelj emisije bio je nemoćan zaustaviti Ladinija u njegovom monologu.

Dok je vlasnik Dalmatinke Nove, neprestano govorio, a Nađvinski ga bezbroj puta opomenuo, na kraju je voditelj HTV-a jednostavno prekrižio ruke i pustio Talijana da se "ispuca" non-stop spominjući istu tezu: Ne dugujem devet plaća, nego tri!

"Čula sam za razgovore kod gradonačelnika Sinja, a prenijeli su nam i što se događalo na HTV-u. Nadam se da i ostatak Hrvatske sada shvaća s kim ovdje imamo posla. Osim što govore neistine o plaćama, jednostavno je nemoguće s njima razgovarati", kazala je Radonja dodajući kako ih je najviše pogodila, ali i nasmijala izjava o tome kako su Talijani spremni ponovno pokrenuti proizvodnju.

Da su Ladiniji ovo napravili u Italiji, sve bi bilo davno završeno

Naime, Radonja je podsjetila na događaje iz siječnja ove godine, kada su svojim tijelima branili da vlasnici Dalmatinke odnesu opremu iz kruga tvornice kako bi je rasprodali. Sever je za Index izjavio kako ga medijski nastup braće Ladini ne čudi, jer odavno zna za njih.

"Govorili su za Hrvate da su lijeni, zahtijevali su odlazak na rad bez isplaćenih plaća i pozivali se na pravosuđe. Što je najveća ironija, braća Ladini, davno bi bila završena priča za pravosuđe Europske unije da su kojim slučajem sve ovo napravili su svojoj Italiji", kazao je kraju Sever.    

Ilko Ćimić
Foto:Index,Sinj.com,Nsh 

Pročitajte više