Nakon trideset godina Hrvati su shvatili da imaju izbor

Foto: Hina, Sanjin Strukić/Pixsell

PRVI dojmovi u izbornoj noći kažu da pobjeđuje želja za nadvladavanjem kriminalno-kokošarskih koalicija HDZ-a s bandićevštinom, kerumovštinom, haenesovštinom i sličnim "ovštinama" hrvatske politike. Izgubili su Zagreb, gube Split, vjerojatno i Šibensko-kninsku županiju, prvi put im je ugrožena vladavina u skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Politika zapošljavanja nesposobnih žena, muževa, braće, sestara, kumova i prijatelja na namještenim natječajima ili bez njih, pretvaranje države u zonu povlaštenosti prevaranata s HDZ-ovom članskom iskaznicom, sumnjivi doktorati - sve to kao da lagano ide prema kraju. Naglasak je na ovome "kao" jer prerano je za trijumfalističke zaključke - hrvatska politička povijest puna je iznevjerenih očekivanja. Držimo li se velikih sredina, vidjet ćemo još hoće li Tomislav Tomašević i Ivica Puljak - bude li prilike - zaista biti dobri gradonačelnici, no sigurno je da pobjeđuju najcrnji politički talog.

Osječanima nije dosta HDZ-a

HDZ, dakako, ne treba očajavati. On i dalje davi ovu državu, a njegovu vladavinu u parlamentu zasad nitko ne ugrožava. Čak i SDP-ovci imaju razloga za stanovito zadovoljstvo. Od velikih gradova imaju šansu zadržati Rijeku s vrlo blijedim kandidatom i Primorsko-goransku županiju sa Zlatkom Komadinom, iskusnim političarom bez politike. HDZ, pak, osvaja Osijek gdje, valjda, smatraju kako im ta stranka još nije nanijela dovoljno štete, a ne treba zaboraviti da je slavonski HDZ dao kolosalna hrvatska politička zla poput Branimira Glavaša ili Vladimira Šeksa.

Ipak, HDZ je konačno izgubio utjecaj nad glavnim gradom. Dosad ga je ostvarivao preko Milana Bandića i njegove klike. Pred gubitkom je Splita, gdje je drmao sa Željkom Kerumom. Kao utjeha mu ostaje Splitsko-dalmatinska županija u kojoj, prema sadašnjim rezultatima, župan Blaženko Boban ulazi u drugi krug sa solidnom prednošću ispred SDP-ovog Ranka Ostojića. Znanost tek treba odgovoriti na pitanje što motivira odraslo i zdravo biće da na izborima zaokruži nekog toliko lišenog smislenog sadržaja kao što je Boban. Istodobno, u županijskoj skupštini HDZ bi mogao izgubiti dosadašnju prevlast. Eventualnim ujedinjavanjem opozicije prvi bi put ostao bez većine, no ne treba smetnuti s uma izvrsne sposobnosti vladajućih u podzemnim igrama.

U susjednoj Šibensko-kninskoj županiji u samoj je završnici nezavisni Marko Jelić pretekao hadezenjaru Gorana Pauka. Demontaža vladavine stranke koja je stajala iza svake velike pljačke i ratnog zločina barem u jednoj dalmatinskoj županiji bila bi veliki civilizacijski korak naprijed.

Istinski dobra vijest

Uglavnom, na socijaldemokratskom polu, Možemo! lagano zauzima SDP-ov prostor. Nova, nekompromitirana snaga umjesto stranke opterećene lošim politikama - trulom Račanovom, neuravnoteženom Milanovićevom, besmislenom Bernardićevom... - čini se poput ozbiljnog osvježenja. Centar se nameće kao bitna i ozbiljna snaga u dijelu političkog spektra kojim su nekad gospodarili HSLS, HNS i HSS, dok se za HDZ-ove glasače bore Domovinski pokret Miroslava Škore i procrkveni Most.

Analitičari u prvim reakcijama vele da "ulazimo u određenu tranziciju": ako će ona rezultirati početkom kraja HDZ-a, ultimativnog političkog zla, i SDP-a, kao stranke iznevjerenih očekivanja, ta "određena tranzicija" predstavlja konačno istinski dobru vijest. Kao što su dobre vijesti isparavanje trgovačko-ucjenjivačkih strančica okupljanih oko Bandića i Keruma te sigurni odlazak u povijest Hrvatske narodne stranke i Hrvatske seljačke stranke. Definitivno nikome nisu potrebni.

Trideset i jednu godinu nakon prvih višestranačkih izbora Hrvati kao da shvaćaju kako višestranačje znači mogućnost biranja, pokušaja i pogreške, ali i odustajanja od dokazano pogrešnih opcija. Ova će zemlja biti manje loša u mjeri u kojoj slabi utjecaj HDZ-a i njihovih satelita. Hoće li biti bolja, ovisi o tome što će raditi i kako će se sa šansom nositi nove političke snage.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više