Nakon žestokog ruskog bombardiranja sirijska vojska u zoru krenula u novu veliku ofenzivu

Foto: FAH

SNAGE odane režimu Bašara al Asada i njihovi saveznici, a uz obilnu rusku pomoć iz zraka, ranom zorom krenuli su u novu veliku ofenzivu sjeverno od grada Homsa, javlja Reuters.

Nova ofenziva samo je nastavak napredovanja sirijske vojske koja je prošlog tjedna krenula u borbu s pobunjenicima kako bi se olabavio obruč koji se prije dolaska Rusa stvorio oko režima Bašara al Asada.

Sirijska državna televizija, pozivajući se na visoki vojni izvor, objavila je da je vojska počela operaciju nakon zračnih napada i topničke vatre kojima su u zoru zasuta pobunjenička uporišta.

Prema izvješću Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u mjestu Teir Malla pet kilometara sjeverno od Homsa u bombardiranju je poginulo pet civila.

Vojne operacije imaju za cilj pod vlast Bašara al Ašada vratiti teritorije koje su u dosadašnjem ratu zauzeti od strane pobunjenika, a kampanja se za sada usredotočila na provincije Hamu, Idilib i Latakiju. Uskoro se očekuje još jedna ofenziva u kojoj će sirijskim snagama pomoći iranska vojska, a kojoj će cilj biti važni grad Aleppo koji se nalazi nedaleko turske granice.

Sirijski vojni izvori na optužbe o ubijanju civila odgovorili su kako sirijske snage, kao ni ruski avioni, ne ciljaju područja na kojima obitava civilno stanovništvo. Optužili su al Nusru da radi pokolj civilnog stanovništva kako bi za to mogli kriviti Ruse odnosno sirijsku vojsku.

Pročitajte više