Nastavlja se štrajk u "Belju" i IPK-u "ratarstvo-stočarstvo"

ŠTRAJKAŠKI odbori u baranjskom poljoprivrednom kombinatu "Belju" dd i tvrtki IPK "Ratarstvostočarstvo" odlučili su da se danas započeti štrajkovi u tim tvrtkama nastavljaju do ispunjenja zahtjeva.

U organizaciji Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), radnici "Belja" štrajkaju zbog neisplaćenih plaća za ožujak i travanj te pet neisplaćenih putnih troškova, a radnici IPK zbog neisplaćene plaće za ožujak.

S obzirom na to da danas nisu postignuta rješenja za naše zahtjeve, štrajk se nastavlja, a u kontaktima s predstavnicima uprava i Hrvatskog fonda za privatizaciju upozorili smo na stanje i poručili da Fond kao većinski vlasnik treba pronaći rješenje za ovu situaciju, rekao je Hini županijski povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković.

On je rekao da su radnici beljske Mliječne industrije svoje nezadovoljstvo danas iskazali i prosvjednim okupljanjem u krugu tvornice.

Odluku o nastavku štrajka potvrdio je Hini i sindikalni povjerenik IPK "Ratarstvo-stočarstvo" Feliks Frajtag ističući da će štrajk biti prekinut ako travanjska plaća sutra bude isplaćena kao što je, tvrdi on, danas najavio predsjednik Uprave poduzeća Željko Kržek.

Frajtag je poručio kako Sindikat očekuje da će HFP na sutrašnjoj sjednici donijeti rješenje za privatizaciju cijelog sustava IPK i zbrinjavanje radnika koji će zbog zemljišne politike postati viškom. "Ako odluka o statusu poduzeća i radnika ne bude povoljna, nastojat ćemo prosvjedima upozoriti vlasti u Zagrebu i lokalne vlasti na naš položaj", rekao je Frajtag.

Predstavnici Sindikata ističu kako će se tijekom štrajka i dalje obavljati samo najnužniji poslovi.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više