Ne miješa se Sanader u Podravku radi stranke, nego radi sebe

ZBOG ČEGA se Ivo Sanader iznenada ukazao na prošlotjednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a?

Zbog stranke? Za HDZ ga nije bilo briga ni dok je stajao na njegovu čelu, odnosno koristio se njime samo za ostvarivanje vlastitih interesa. Zbog Andrije Hebranga? Pa nitko sretniji od Sanadera što će aktualni predsjednički kandidat doživjeti debakl na izborima. Zbog Jadranke Kosor? Možda, ali ne kako bi joj pružio podršku, već ponovno uzdrmao autoritet i optužio da izaziva raskol u stranci.

Ako su letjeli drugi iz Vlade, zašto ne bi letio i Polančec?

Je li možda došao zbog Damira Polančeca? Sanader je godinama brisao pod s ministrima i drugim sluganima, puštao za njima vodu kad god se našao u problemima. I zašto bi sada branio potpredsjednika Vlade duboko umočenog u kriminal u Podravci? Zato što time brani sebe.

Letjeli su ministri i ranije iz Vlade. Primjerice, Miomir Žužul podnio je ostavku jer je svojim aferama štetio predsjedničkoj kampanji Jadranke Kosor, pa bi se onda i Polančec mogao ritualno baciti na mač u znak solidarnosti s Andrijom Hebrangom. Ivica Kirin odletio je jer je osramotio Sanadera pred Haaškim sudom. A Berislava Rončevića i Ane Lovrin bivši premijer u paničnom strahu bacio s palube nakon što je beskućnik ubio odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak. Pa zašto onda grčevito brani Polančeca?

Jedinstvo oko Podravke jedinstvo u zaštiti kriminala

Odlazak potpredsjednika Vlade donio bi višestruku korist HDZ-u, vladajućoj koaliciji, premijerki Kosor. Politički gledano, on je "hodajući mrtvac", a njegovom ostavkom dobivaju svi u vlasti: HDZ jer se rješava balasta, koalicija jer se osigurava nastavak suradnje, Kosor jer zarađuje političke bodove, pravosuđe jer pred domaćom javnosti i stranim promatračim demonstrira sposobnost da pritisne ministra na odstup. Svemu tome protivi se samo Sanader. Zašto?

Upozorenje Kosorici i Karamarku

Njegovi patetični pozivi na jedinstvo u HDZ-u neodoljivo podsjećaju na pozive na jedinstvo u - zaštiti kriminala. Muljaža u Podravci stvar je čitave stranke. Ili "naša stvar". Cosa nostra. I kad se štiti onaj tko za sve to snosi izravnu krivnju ili objektivnu odgovornost (precrtaj nepotrebno), zapravo se štiti svakog pojedinca u HDZ-u. Poznavajući genetski kod HDZ-a, sve to zvuči normalno: Hebrang je štitio Rončevića i plakao što nisu svojedobno zaštitili Žužula, protivio se žrtvovanju Ivana Mravka, baš kao što se Luka Bebić sad protivi "žrtvovanju" Polančeca.

Bivši premijer nije našao za shodno angažirati se povodom medijske hajke na HEP, pa na HAC, već se oglasio baš na Podravci. I to upravo u trenutku kad je Kosor, po svemu sudeći, donijela odluku o smjeni Polančeca. Pritom joj nije dao podršku, već je preko prijateljskih novina plasirao priču kako ona i Tomislav Karamarko unose razdor u vladajuću stranku.

Poput Vladimira Fabera, koji je degradiran nakon što je otkrio telefonske kontakte članova Vlade s pripadnicima podzemlja i gurao aferu kamioni. sada je i ministar policije upozoren da je preozbiljno shvatio svoj posao oko Podravke.

Sanaderova poruka onima koji polažu nade u Kosor

Sanaderov simboličan nastup na sjednici Predsjedništva poruka je Jadranki Kosor, ali još više onima koji još uvijek vjeruju da ona može i želi promijeniti stvari. Da se može obračunati sa sustavom čiji je i sama integralni dio. Da je dovoljno neovisna u obavljanju svog posla. Da ne služi kao marioneta onoga koji je pobjegao nakon što je sve - da posegnemo za najblažim eufemizmom - upropastio.

Ovih 250 milijuna kuna na off shore računima nije isto kao zapošljavanje rođaka i namještanje poslova prijateljima. To je malo veći par rukava. Baš kao što je to bio Brodosplit, nakon kojeg je Branko Vukelić godinama uživao zaštitu. Baš kao što su to bili vojni kamioni, pa je Rončević godinama prosperirao u Vladi, a zatim je privremeno sklonjen u saborsku zavjetrinu. Baš kao što su to bili Sunčani Hvar, Liburnija, INA, KIM i druge afere koje je preživio nedodirljivi Polančec. To nisu bile njihove afere, nego HDZ-ove. Točnije, Sanaderove.

Obračun HDZ-a sa samim sobom

Stoga bi se, gledajući izvana, ovo moglo pretvoriti u obračun HDZ-a sa samim sobom. To je afera koju je on izazvao i koju on mora riješiti. O njezinu ishodu ovise nade svih onih koji žele vjerovati da u toj stranci postoje reformističke snage, spremne na unutarnje čišćenje od kriminala i korupcije. A Sanaderov nastup na Predsjedništvu HDZ-a poruka je svima da ne gaje prevelike nade.

Naposljetku, Polančecova ostavka čini se kao najmanja cijena. Pitanje je hoće li ona predstavljati i epilog afere Podravka. I još važnije, hoćemo li nakon toga imati pošteniju vlast i kompetentniju Vladu?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više