"Ne treba očekivati ništa spektakularno u odnosima Beograda i i Zagreba"

OD JOSIPOVIĆA se puno očekuje u Srbiji, no sugovornici Blica smatraju kako ne treba očekivati ništa spektakularno u poboljšanju odnosa Beograda i Zagreba za vrijeme njegova predsjednikovanja.

Kako je za Blic rekla Sonja Liht, zadužena za vanjsku politiku u Ministarstvu vanjskih  poslova, odnosi Beograda i Zagreba ići će uzlaznom linijom, no ne treba očekivati ništa spektakularno. "Iz Josipovićevih poruka može se zaključiti da će odnosi biti bolji, što je u interesu obje zemlje i regije u cjelini. Takvu perspektivu ne kvari niti činjenica što Boris Tadić nije otišao na njegovu inauguraciju", komentira Liht dodajući kako očekuje skori sastanak oba predsjednika i skori početak rješavanja problema.

Hrvatski veleposlanik Željko Kuprešak kazao je kako je u tijeku dogovaranje susreta Josipovića i Tadića no Blicu nije želio otkriti kad bi se to moglo dogoditi. "Suradnja Hrvatske i Srbije je ključ regionalne stabilnosti pa zato i pitanje Kosova treba depolitizirati", kaže te dodaje kako poziv predsjedniku Kosova nije bio motiviran željom da se ponizi Srbija. Kuprešak vjeruje da će već na prvom sastanku predsjednici otvoriti dijalog o gorućim problemima.

Pročitajte više