Neizvjesnost oko Iraka ograničava američki gospodarski rast

NEIZVJESNOST situacije oko Iraka ograničava američki gospodarski rast koji ovisi o rješenju tih neizvjesnosti, rekao je u utorak predsjednik američke Središnje banke Alan Greenspan.

Podnoseći američkom Kongresu polugodišnje izvješće o monetarnoj politici Greenspan je dao oprezno optimističnu procjenu rasta američkog gospodarstva i upozorio da zabrinutost zbog iračke krize smanjuje spremnost na ulaganje.

´Jačanje političkih napetosti samo je dodalo na tržišne neizvjesnosti koje su se nagomilale tijekom posljednje tri godine, stvarajući ogromne prepreke novim ulaganjima i tako nastavku snažnog jačanja ekonomske aktivnosti´, rekao je Greenspan Odboru za bankarstvo američkog Senata.

Ukoliko nestane neizvjesnosti financijski uvjeti će na kraju potaknuti snažnije investiranje, koje je nužno za brzi ekonomski rast, kazao je on.

On je Kongresu preporučio proračunsku disciplinu posebice glede predstojećeg umirovljenja poslijeratne generacije što će predstavljati veliki teret za javne mirovinske i zdravstvene fondove.

Bez mehanizama ograničenja potrošnje i ograničavanja smanjivanja poreza koji stvaraju proračunski manjak, uvriježit će se politička spremnost na povećanje manjka, upozorio je Greenspan.

On je rekao kako će uspostava proračunske ravnoteže zahtijevati disciplinu kako na strani prihoda tako i na strani potrošnje, dok se ovo drugo može pokazati težim.

Greenspan drži kako brži ekonomski rast može pomoći obuzdavanju proračunskog jaza ali da nije vjerojatno da će osigurati rješenje za proračunske manjkove koje dugoročno planira predsjednik George W. Bush.

On je kazao kako nije uvjeren da američko gospodarstvo trenutno treba još ekonomskog stimulansa.

Predsjednik Bush je nedavno predložio značajno smanjenje poreza kako bi ubrzao ekonomski rast i stvorio povoljne ekonomske uvjete u budućnosti. Demokrati su kritizirali plan rekavši kako će u budućnosti stvoriti ogroman proračunski manjak.

Pročitajte više