Neke njemačke pokrajine ukidaju besplatno studiranje

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu proglasio je u srijedu protuustavnom opću zabranu uvođenja studijskih pristojbi na njemačka sveučilišta koju je prije dvije godine donijela savezna vlada, čime je otvoren put za uvođenje školarina za studije na njemačkim sveučilištima koji su dosad bili besplatni. L

Ustavni sud je tom odlukom udovoljio tužbi šest saveznih pokrajina koje smatraju da je tadašnjom zabranom uvođenja školarina na njemačka sveučilišta savezna vlada prekoračila svoje ovlasti. Po njemačkom Ustavu pitanja obrazovanja i kulture u nadležnosti su saveznih pokrajina a ne države.

Pet saveznih pokrajina u kojima je na vlasti jedna od stranaka demokršćanske oporbene Unije CDU/CSU već su najavile uvođenja školarina "u najkraćem roku". Tako će u Bavarskoj, Baden - W?rtenbergu, Hamburgu, Donjoj Saskoj i Saarlandu uskoro po semestru, uz redovite semestralne naknade poput osiguranja i prijevoza u iznosu između 150 i 200 eura, uskoro biti uvedena i školarina u prosječnoj visini od 500 eura po semestru. Ostale demokršćanske savezne pokrajine poput Hessena, Saske i Th?rnigena razmatraju mogućnost uvođenje pristojbi u sljedećih nekoliko godina.

Savezne pokrajine u kojima je na vlasti Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ne namjeravaju uvesti školarine te jamče "pravo na besplatni prvi studij za sve građane" ali istodobno, po uzoru na najveću njemačku saveznu pokrajinu Sjeverno Porajnje - Vestfalija, planiraju uvođenje tzv. modela studijskog konta. Taj sustav jamči besplatan studij u redovitom roku a od studenata koji studiraju pet i više semestara dulje od predviđenog traže 650 eura školarine po semestru.

Studentske udruge najavile su prosvjede protiv odluke Ustavnog suda te su priopćile da će uvođenje školarina s njemačkih sveučilišta "ponovno otjerati djecu radnika i siromašnijih slojeva". Njemačka je dosad u usporedbi s ostalim razvijenim zemljama sa svojim besplatnim visokim školstvom predstavljala iznimku.

(Hina) xnkre ybs

Pročitajte više