Nemoralno i okrutno ubio Ivanu Hodak: Šlogaru 30 godina zatvora

ZBOG teškog ubojstva i bezobzirne osvete ocu Ivane Hodak, Mladen Šlogar osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubojstva mlade djevojke.

> Tema: Ubojstvo Ivane Hodak

Predsjednik sudskog vijeća Turudić kao otegotne okolnosti naveo je "neshvatljivo, nemoralno i okrutno ponašanje prema djevojci koju nije vidio više od 15 godina". Kao otegotna okolnost Šlogaru uzeto je i to da tijekom čitavog sudskog procesa nije ni jednim pokretom ni riječju pokazao da se kaje ili žali zbog svojega postupka, procijenivši također da je u trenutku počinjenja djela Šlogar bio potpuno ubrojiv i svjestan. Sudsko vijeće odbacilo je ikakvu teoriju zavjere vezano uz djelo, komentiravši kako bi to značilo optužiti policiju da je znala da se priprema ubojstvo Ivane Hodak te da je podmetnula dokaze. Do priča o teriji zavjere došlo je, drži sudsko vijeće, i zato što ljudi nisu mogli vjerovati u ono što se dogodilo te su se okrenuli takvim scenarijima. Grickalica pronađena na mjestu ubojstva Ivane Hodak, osim pištolja i Šlogarova priznanja, jedan je od ključnih dokaza da je Šlogar počinitelj ovog ubojstva. Ona je na sebi, navodi Tudurić, imala sedam DNK markera koji pripadaju Šlogaru. Mogućnost da dvije osobe ostave isih sedam DNK markera je 1 naprama 3 milijuna.

Turudić je komentirao i kako je Šlogarov način obrane bio potpuno neuobičajen, jer je prvo priznao ubojstvo i detaljno ga opisao, a onda se odlučio braniti šutnjom. "Učinili ste strašno djelo i ubili jednu mladu djevojku. Nanijeli ste ogormnu bol roditeljima, obitelji i prijateljima Ivane Hodak, ali i čitavoj Hrvatskoj", rekao je Turudić Šlogaru. Turudić se osvrnuo i na iznošenje obrane u završnoj riječi koja se pozvala na reakcije javnosti u postupku protiv Šlogara, aludirajući pritom na često spominjane teorije zavjere u medijima, no sudac Turudić kazao je kako sudovi ne sude po reakciji javnosti već na temelju podataka iz sudskih spisa.

Tužiteljstvo će se žaliti na presudu

Tužiteljica Dunja Pavliček nakon izlaska iz sudnice izjavila je kako će se žaliti na presudu jer su  očekivali maksimalnu kaznu.

Na suđenju Mladenu Šlogaru danas je svjedočio i posljednji svjedok te su odvjetnici prešli na završne riječi. Vještak Miroslav Goreta izjavio je da je Šlogar u vrijeme ubojstva Ivane Hodak bio ubrojiv. "Mladen Šlogar je osoba s trajnim poremećajem ličnosti koja ima narcističke osobine te je pasivno-agresivan", kazao je Goreta. Podsjetimo, Ivana Hodak ubijena je iz pištolja u centru Zagreba u listopadu 2008. godine. Obdukcijski nalaz je potvrdio da je žrtva u trenutku ubojstva  bila u drugom stanju.

Beskućnik Mladen Šlogar Žila uhićen je početkom 2009. godine. Oružje kojim je ubijena Ivana Hodak pronađeno je u sjeniku u kojem se Šlogar krio, a upravo se oko pištolja kao ključnog dokaza vodilo najviše polemika na početku suđenja, pa se u slučaj umiješao i Vrhovni sud koji je ocijenio da je dokaz ipak valjan i zakonito izuzet. Ipak, iako Šlogar sjedi na optuženičkoj klupi, rijetki su oni koji vjeruju u priču da je tog beskućnika na ubojstvo 26-godišnje Ivane nagnala želja za osvetom njezinu ocu, koju je spremao punih 14 godina. Naime, hrvatska javnost nikad nije prihvatila verziju priče koju zastupa policija, a prema kojoj je Ivanu Hodak ubio beskućnik Žila. Ipak je zbog njezina ubojstva državni vrh svojevremeno urlao "terorizam" i najavljivao oštri obračun s organiziranim kriminalom pa teorija o ubojitom pohodu Žile sa Sjenika, koji je počinio gnjusno ubojstvo u centru Zagreba usred bijela dana i nakon toga se uspješno skrivao od duge ruke zakona, a uhvaćen je tek zahvaljujući pukoj slučajnosti, većini hrvatskih građana ne zvuči uvjerljivo.

Nakon što su se u Šlogarovu iskazu pojavile brojne rupe, i roditelji Ivane Hodak počeli su sumnjati u istinitost njegove priče te u javnost izlaziti s izjavama kako je ubojica i dalje na slobodi. Šlogar je, naime, ispričao kako je Ivanu Hodak pješice pratio do njezina stana, a jedna svjedokinja je kasnije kazala kako ju je vidjela da parkira automobil. Mnoge nelogičnosti ponudilo je i balističko vještačenje, koje osporava gotovo cijelu Šlogarovu priču o točnim okolnostima ubojstva.

Mladen Šlogar je bivši zaposlenik u ŠRC-a Jarun, gdje je do 1995. godine, kad je dobio otkaz, radio na održavanju teniskih terena. Nakon što je dobio otkaz, očekivao je od Zvonimira Hodaka da će mu pomoći u povratku na staro radno mjesto. Dvojac se poznavao s teniskih terena, jer je Hodak ondje gotovo svakodnevno trenirao. No, radno mjesto kojemu se Šlogar nadao, pripalo je drugoj osobi. Idućih 18 mjeseci nakon otpuštanja Šlogar je primao naknadu za nezaposlene. Nakon toga više nije imao sredstava za život pa je prodao svoj stan vrijedan tadašnjih 90 tisuća njemačkih maraka i preselio se u podstanarski stan u Zaprešiću. Mjesečno je trošio po 500 eura, ali u rujnu 2008. godine je ponovno ostao bez novca. Postao je skitnica te se hranio po pučkim kuhinjama. Zbog teške situacije u kojoj se našao, ponovno je počeo razmišljati o tome što ga je do toga dovelo te je zaključio da je glavni krivac Zvonimir Hodak. Tad se odlučio na osvetu. Na dan ubojstva Šlogar je došao autobusom do okretišta na Črnomercu, potom tramvajem do Zrinjevca i pješice do zgrade u kojoj stanuje obitelji Hodak. Sve članove obitelji je poznavao od ranije. Kad je došao pred zgradu, vidio je Ivanu Hodak i krenuo je za njom s namjerom da je sustigne i ubije. Ušao je u stubište zgrade i sustigao je na podestu prvog kata. Prvo je u nju ispalio jedan hitac, a kad je pala na stepenište, ispalio je u nju i drugi. Potom se dao u bijeg.

Tužiteljica tražila maksimalnu kaznu

U svojoj završnoj riječi tužiteljica Dunja Pavliček rekla je da smatra kako su dokazali da je Šlogar kriv te zatražila maksimalnu kaznu, koja u Hrvatskoj iznosi 40 godina zatvora. Tužiteljica je navela kako Mladena Šlogara Žilu s ubojstvom kćeri poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka povezuje pištolj, DNK nađen na grickalici te barutne čestice pronađene na optuženikovoj odjeći.

Šlogar je ostao dosljedan sebi te niti danas nije želio iznijeti svoju obranu i objasniti zašto je ubio Ivanu Hodak. Branitelj Antonio Zujić, pak, smatra kako tužiteljstvo nije dokazalo da je Šlogar ubio Ivanu Hodak i zatražio je zakonitu odluku. U svojoj završnoj riječi Šlogarov je branitelj iznio sumnju da je grickalica podmetnuta, a i postavio je pitanje zašto bi netko priznao djelo pa lagao o detaljima.

Mintas Hodak: Dobio što je zaslužio 

"Sud će donijeti presudu na temelju činjenica i dokaza. Po mom iskustvu, i ja bih želio da ona bude osuđujuća, ali kolika bi mogla biti, ne želim špekulirati. Kvalifikacija ubojstva se zna, ima se njegovo priznanje i oružje kojim je ubijena Ivana Hodak", kazao je za Index Zvonimir Hodak prije izricanja presude.

Izricanju presude Mladenu Šlogaru nazočili su roditelji ubijene Ivane, otac Zvonimir Hodak i majka Ljerka Mintas Hodak, dečko odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, te Ivanina prijateljica, glumica Jelena Perčin.

Ivanin partner i dečko Ljubo Pavasović Visković odbio je Indexu prokomentirati današnju presudu, a njezina majka Ljerka Mintas Hodak samo je kratko novinarima izjavila da je Šlogar "dobio što je zaslužio", dodajući: "Neka mu Bog pomogne da shvati koje je zlo napravio!"

Bliska Ivanina prijateljica, glumica Jelena Perčin, nakon izrečene presude izjavila je da je zadovoljna presudom, dodajući da će Šlogar "imati o čemu razmišljati 30 godina". "Kod nas ne postoji doživotna kazna zatvora, no za Šlogara ovo jest, jer će i umrijeti u zatvoru. Žalosno je što nakon svega osuđeni nije pokazao nikakve znakove kajanja, tako da za njega i ne postoji primjerena kazna", rekla je Jelena.

Odvjetnik Zvonimir Hodak, Ivanin otac, tjedniku Nacional je rekao da mu je teško komentirati nepravomoćnu presudu, no dodao je da je njome zadovoljan. Ponovio je svoj prijašnji stav, da ne može prihvatiti stav tužiteljstva prema kojem je motiv Šlogarova ubojstva bila isključivo osveta.

"Nadam se da će Šlogar sad razmisliti o svemu i napokon reći tko stoji iza ubojstva te tko ga je angažirao ako je izvršilac", zaključio je Hodak.

Pročitajte više