NEOČEKIVANO OTKRIĆE Potraga za letom MH370 riješila je misterij o nestalim brodovima star 140 godina

Foto: Australian Transport Safety Bureau

POTRAGA sonarom za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa na dnu Indijskog oceana otkrila je ostatke dvaju davno izgubljenih brodova, prenosi Independent.

Zrakoplov MH370 Malaysia Airlinesa nestao je nad Južnokineskim morem prije četiri godine pod još nerazjašnjenim okolnostima. Zrakoplov je letio iz Malezije u Kinu s 239 putnika i članova posade.
Ogromna potraga za dokazima o padu zrakoplova u dubinama Indijskog oceana slučajno je otkrila odgovore na dva misterija stara 140 godina.



Nesigurna plovidba

Dosad nezabilježena sonarna pretraga morskog dna za ostacima Boeinga 777 koji je nestao 2014. godine otkrila je ostatke dvaju jedrenjaka iz 19. stoljeća.

Oba broda pronađena su 2015. godine oko 2320 kilometara od jugozapadne obale Australije. Ostatke brodova na morskom dnu okružuju ostaci prosutog ugljena.

Prikupljen je uzorak ugljena s jednog od lokaliteta brodoloma, s dubine od 3,7 kilometara. Na temelju njegove analize ustanovljeno je da je brod britanski, stoji u izvješću Zapadnoaustralskog muzeja.

Zaključeno je da se vjerojatno radi o ostacima brika W Gordon ili barke Magdala. W Gordon je nestao 1877. godine, na putu iz Škotske u Australiju. Magdala je izgubljena 1882. godine dok je iz Walesa plovila za Indoneziju.

"Dokazi ukazuju na to da je brod potonuo kao rezultat katastrofe, primjerice eksplozije, što je bilo učestalo tijekom prijevoza ugljenog tereta", kazao je kurator muzeja Ross Anderson.


Najdublji lokaliteti brodoloma u Indijskom oceanu

Druga olupina vjerojatno je ostatak barke West Ridge, koja je nestala na plovidbi iz Engleske u Indiju 1883. godine. Ne zna se zašto je potonuo.

Procjenjuje se da su oba broda prenosila od 15 do 30 muškaraca, a moguće je da je na njima bilo i žena, djece te dodatnih putnika.

Iako su stručnjaci uvjereni da su riješili misterij, identitet brodova moguće bi bilo sa sigurnošću potvrditi samo pomoću skupog zarona na dno oceana.

"Ovo su dosad najdublji lokaliteti olupina u Indijskom oceanu te spadaju među najzabačenije olupine na svijetu", kazao je Anderson.

Pročitajte više