Nepostojeća vukovarska udruga tužila Mesića zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na Ovčari

UDRUGA građana za promoviranje demokratskih vrijednosti sa sjedištem u Vukovaru podnijela je Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije kaznenu prijavu protiv predsjednika Stipe Mesića zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na vukovarskoj Ovčari, javlja Radio Sarajevo.

Zanimljivo je da takva udruga nije zavedena u hrvatski registar udruga, a ne može je se pronaći ni na vukovarskom Trgu hrvatskih branitelja. Osim toga, građanski aktivisti iz Vukovara kazali su nam kako za takvu udrugu nikad nisu čuli, pa se postavlja pitanje tko se točno krije iza kaznene prijave koja je dostavljena na čak tri europske adrese.

Naime, prijava je poslana i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ali i Haškom tribunalu. U prijavi je navedeno da je Mesić u vrijeme zločina na Ovčari bio predsjednik predsjedništva SFRJ, a da je Jugoslavenska narodna armija bila izravno podređena tom predsjedništvu.

"S obzirom na to da je bio nadređen pripadnicima JNA, Mesić snosi individualnu kaznenu odgovornost za djela i propuste njegovih podređenih temeljem članaka 3. i 7. Statuta Međunarodnog suda u Haagu", stoji u prijavi.

Mesić je navodno znao

Nadalje, Mesić je znao da su časnici JNA Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin bili obaviješteni da su pripadnici jedinica pod njihovim zapovjedništvom počinili ratne zločine nad zarobljenicima u Vukovaru, a nije poduzeo potrebne mjere da kazni počinitelje. Mesić je tako, piše u prijavi, odgovoran za ubojstva 264 Hrvata i drugih nesrpskog stanovništva, bolesnika i ranjenika iz vukovarskoj bolnici, počinjena na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Udruga zaključuje kako je "nečinjenjem, Masić počinio kaznena djela istrebljenja i ubojstva (zločin protiv čovječnost i kršenje zakona i običaja ratovanja), kažnjiva prema Statutu Haškog tribunala i prema Ženevskoj konvenciji".

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio je da je zaprimljena prijava protiv Mesića, ali i naglasio kako je za ovaj proces nadležno Državno odvjetništvo RH.

Ig.M. 

Pročitajte više