Nepoznata blaga holandskog slikarstva iz 17. stoljeća na izložbi u Parizu

NIZOZEMSKI institut, s jednim od najtajanstvenijih i najrafiniranijih pariških salona, predstavlja do 16. svibnja najvrednija djela dviju pariških kolekcija holandskog slikarstva Zlatnog doba prikupljenih tijekom 19. i 20. stoljeća.

Sa 140 djela ova izložba, koju je pripremila Zaklada Custodia i pariški Petit Palais, predstavlja kolekciju Fritsa Lugta (1884.-1979.) te braće Eugenea (1807.-1886.) i Augustea Dutuita (1812.-1902.).

Iako braća Dutuit nisu poznavala Fritsa Lugta, koji je bio premlad za njih, ovaj se sasvim sigurno divio dvojici samoukih kolekcionara koji su poklonili 15.000 djela Petit Palaisu i to onih od drevne egipatske civilizacije pa sve do umjetnosti sredine 19. stoljeća.

Braću Dutuit i Lugta vezala je zajednička strast: Rembrandt. A oko Rembrandta i holandsko Zlatno doba i njegovi najveći majstori: Potter, Saenredam, Ruisdael, Cuyp, Berchem, Metsu, Mieris, Steen, Van de Velde.

Braća Dutuit mogla su si zahvaljujući bogatstvu priuštiti platna, dok su Frits Lugt i njegova supruga Jacoba u početku kupovali crteže i gravure, a do platna su došli tek kasnije.

Lugt je Zakladi Custodia poklonio ukupno 90.000 djela koja su izložena u Parizu, u zgradi Turgot koja se nalazi iza Nizozemskog instituta.

Među 40 izloženih platna, 50 crteža i 50 gravura nalaze se prikazi zimskog pejzaža, crkvenih interijera, luka, prirode, životinja, interijera, biblijskih i religijskih scena te svakodnevnog života.

Među središnjim eksponatima Lugtove kolekcije je "Zimski pejzaž s lovcima na mostu" Jana Asselijna, "Zimski pejzaž" Jacoba van Ruisdaela i "Zbor crkve sv. Bavona, Haarlem" Pietera Saenredama.

Braća Dutuit posebno su vrebali slike "Prosjačko dijete" Jana Steena, "Analiza" Adriaena van Ostadea te "Prekinuta pjesma" Franza van Mierisa starijeg.

No, Rembrandt je zajednički omiljeni umjetnik, čije se slike "Žena koja drži dijete u krilu", "Tri križa" te "Isus Krist pred narodom" mogu vidjeti na izložbi.

Izložba je popraćena katalogom u izdanju Zaklade Custodia i Adam Biroa.

(Hina) xdš ybnš

Pročitajte više