Netanyahu poslao pomirljivo pismo Erdoganu: Na pomolu i tajni pregovori

NEIMENOVANI viši dužnosnik izraelske vlade kazao je za Haaretz kako je njegov premijer Netanyahu poslao pismo turskom premijeru Erdoganu s ciljem popravljanja narušenih odnosa Turske i Izraela.

Ovaj potez dolazi otprilike godinu dana nakon incidenta u kojem su izraelski komandosi ubili devet turskih aktivista koji su brodom pokušali dostaviti humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze, što je dodatno narušilo ionako zategnute odnose dviju država koje su kroz povijest u pravilu bile saveznici.

Izraelski dužnosnik je između ostalog kazao i kako će se dvije države uključiti u "tajne pregovore", ali nije želio otkriti više detalja o mjestu i samim detaljima pregovora. Vjerojatno će se razgovarati o novoj humanitarnoj floti za Gazu koja je najavljena, iako je turska organizacija koja je sponzorirala prošlogodišnju flotu najavila da u novoj neće sudjelovati.

Pokazatelj je to da bi se odnosi dvaju "bivših" saveznika ipak mogli popraviti. osim toga, nakon izbora u Turskoj, Netanyahu je uputio čestitke Erdoganu i pritom izrazio žaljenje zbog pokvarenih odnosa i ispriku zbog spornog incidenta.

Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg incidenta Turska je povukla svog ambasadora iz Izraela i kazalo kako neće nastaviti normalne diplomatske odnose s Izraelom dok ovi ne upute ispriku i ne isplate odštetu za žrtve njihove intervencije. Osim toga, pritisak Turske bio je ključan i za "omekšanje" embarga kojeg je Izrael nametnuo Gazi.

Pročitajte više