Nevenka Tuđman se ne osjeća krivom, suoptuženi Knežević priznao krivnju

SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, optuženoj za nezakonito posredovanje, odnosno da je namještajući poslove dok joj je otac bio na vlasti zaradila oko 1,7 milijuna kuna, počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice.

Prvooptužena Nevenka Tuđman izjavila je da se ne osjeća krivom, dok je njen bivši poslovni partner drugooptuženi Igor Knežević priznao krivnju. On je to učinio i u istrazi, kada je detaljno opisao na koji način je Nevenki Tuđman davao 15 posto provizije od realiziranih poslova koje mu je ona navodno "namjestila".

Prije izjašnjavanja o krivnji zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Marinka Orlić pročitala je optužnicu, podignutu lani u listopadu. Oboje optuženih izjavilo je da je razumjelo optužnicu i što im se stavlja na teret.

Obrana optuženih kazala je da će dokazne prijedloge iznijeti nakon što to učini tužiteljica.

Suđenje je nakratko prekinuto, a u nastavku se očekuje davanje iskaza drugooptuženog Kneževića pred sudskim vijećem pod predsjedanjem Vladimira Pavlekovića.

Nevenku Tuđman se tereti za nezakonito posredovanje, odnosno da je, koristeći svoj društveni položaj i ugled, omogućila Kneževiću ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević navodno zaradio više milijuna kuna, a Nevenka Tuđman oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

(Hina) dm so

Pročitajte više