Nezadovoljni štediša Ljubljanske banke prosvjedovao na krovu veleposlanstva

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

JEDAN od bivših štediša Ljubljanske banke, koji desetljećima pokušava doći do svojih novca u ponedjeljka je izazvao pomutnju u Sarajevu popevši se na krov zgrade u kojoj je smješteno veleposlanstvo Slovenije u Bosni i Hercegovini i zaprijetivši kako će počiniti samoubojstvo ukoliko mu ne vrate štedni ulog.

Mušakarac u četrdesetim godinama, koji je naknadno identificiran kao Redžep Bajramović, uspio se dokopati krova jednokatnice slovenskog veleposlanstva u blizini sarajevske Vijećnice. Tamo je izvijestio platno na kojemu je pisalo "Hoćemo našu deviznu štednu odmah i sad. Slovenija nas je pokrala, sud je to potvrdio".

Novinarima, koji su se u potrazi za potankostima također zaputili na krov zgrade veleposlanstva, kazao je kako mu je u Ljubljanskoj banci ostao blokiran novac u protuvrijednosti od oko 60 tisuća konvertibilnih maraka (oko 30 tisuća eura).

Zbog Bajramovićeve prijetnje da će skočiti s krova pozvani su vatrogasci koji su pred zgradom veleposlanstva postavili zaštitu.

Nakon dvosatnog natezanja i pregovaranja s osiguranjem veleposlanstva i vatrogacima prosvjed nezadovoljnog štediše prekinuli su policajci koji su Bajramovića ščepali i odvukli s krova.

Nakon toga odveden priveden je na ispitivanje.

Oko 130 tisuća građana Bosne i Hercegovine već 25 godina bori za povratak stare devizne štednje koju je protuzakonito zadržala Ljubljanska banka.

Procjena je kako je nakon presude Europskog suda za ljudska prava ta banka sada dužna zajedno s kamatama isplatiti gotovo 250 milijuna eura svojim nekadašnjim štedišama iz BiH, a zahtjevi za to podnose se od kraja 2015.

Pročitajte više