Nikad ranija berba neretvanskih jagoda, objavljena i cijena

Ilustracija: PIXSELL/Miroslav Lelas

U dolini Neretve počela je nikad ranija berba prvih jagoda. Zasađene su na ukupno četrdeset hektara površine, a do kraja lipnja planira se ubrati oko 800 tona plodova. 

Proizvođač jagoda Gradimir Šešelj rekao je za HRT da je berba ove godine uranila. 

"Berba je ove godine uranila 10 do 15 dana, a cijena ovogodišnje neretvanske jagode je tri i pol eura", otkrio je proizvođač Gradimir Šešelj. 

"Mi smo krenuli s berbom, beremo dobre plodove, ponudit ćemo sve lance u Hrvatskoj, a velika je proizvodnja u europskim zemljama kao što su Grčka i Španjolska. Bile su kiše i oni su prisutni na našem tržištu. Ako nastave lijepa vremena, mislim da ćemo ih izbaciti s našom robom, jer je slatka, svježa i kupce će to osvojiti", rekao je.

"Veliki problem su radnici"

Dodao je da su veliki problem radnici.

"Jagoda je specifična i vrlo je to težak posao. Imamo nešto radnika, ali prema proizvodnji, mislim da ću morati zatražiti dodatnu radnu snagu. U okolici 100 km skupljam 50 radnika i mislim da ću to dovesti do kraja ako bude vrijeme kako treba", rekao je Šešelj.

"Može se dobro zaraditi"

Radnici beru jagode u prosjeku za dnevnicu od 50 eura.

"Najteže je puno stajati, ali dobro je. Može se izdržati", rekla je beračica Andrijana Jurković.

"Više bih se potpisala za ovo nego za mandarinu. Uglavnom, meni je super", rekla je Ivanka Pekić.

"Tko želi raditi, sigurno može na ovim dnevnicama dobro i zaraditi, jer dugo traje i svakodnevno je, i zaista je fin novac", rekla je Ivana Samardžić.

Pročitajte više