Nizozemski ekstremist Wilders želi održati natjecanje u karikaturama o proroku Muhamedu

Foto: Getty images, Twitter

GEERT WILDERS, vođa radikalno desne i euroskeptične nizozemske Stranke za slobodu (PVV), najavio je da će u nizozemskom parlamentu organizirati natjecanje u crtanju karikatura o proroku Muhamedu.

Kaže da se tako želi "boriti protiv ugrožavanja slobode mišljenja, pogotovo protiv islama".

"Sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine ću u parlamentu održati natjecanje iz karikatura na temu Muhameda", napisao je Wilders na Twitteru.


Nizozemski zastupnici imaju pravo jednom godišnje u parlamentu organizirati određenu aktivnost. Glasnogovornica parlamenta Anna Kodde kaže kako još nije dobila nikakav zahtjev od Wildersa.


Njegova najava naišla je na negodovanje zastupnika, posebno zastupnika turskog porijekla Tunahana Kazua, koji je rekao da je ovo očita provokacija muslimana za vrijeme ramazana.

"I sam zna da je ovo provokativan čin kojim iskazuje mržnju, čime želi muslimane u ovoj zemlji isprovocirati. Ne treba nasjedati na podle igre ljudi poput Wildersa koji mrze muslimane", kazao je.

Podsjetimo, Wilders i njegova stranka doživjeli su na izborima u ožujku prošle godine velik poraz. Sam Wilders u javnosti je poznat po svojim izjavama da je islam "religija nasilja" i "najveća prijetnja s kojom se suočava Nizozemska", zbog čega mu je u studenom prošle godine zabranjen skup u Bruxellesu.

 

Pročitajte više